Kia Spectrák Oroszországból

Az oroszországi Izsevszkben megkezdődött a dél-koreai Kia Motors Spectra modelljeinek az összeszerelése. A Moszkvától 1000 kilométerre keletre fekvő Izsavto gyárban az idén 8000 Spectrát, jövőre 25 ezret szerelnek össze, a teljes kapacitást - évi 40 ezer darabot -2008-ban érik el. A Spectra ára 11 500-14 500 dollár között lesz.

A Kia vállalta, hogy másfél éven belül helyi cégeknek adják ki a hegesztési és a festési munkálatokat, s öt éven belül 30 százalékra csökkentik az importált alkatrészek arányát. Az értékesítés várhatóan októberben kezdődik. A Kia autók eladása 83 százalékkal 9895-re nőtt az idei év első felében Oroszországban az egy évvel korábbihoz képest.

A Kia Jelenleg Oroszország nyugati részén működtet autó-összeszerelő üzemet, az Avtotor vállalkozást. Rajta kívül a Ford, a Hyundai, a General Motors, a BMW, a Renault, a Toyota szerel össze autókat, s hamarosan megkezdi a gyártást a DaimlerChrysler és a Volkswagen is.

A Kia idén áprilisban jelezte, hogy Frankfurtban építi ki új európai központját, a kelet-európai és a volt szovjet köztársaságokra kiterjedő regionális irodáját ugyanakkor Varsóból Moszkvába helyezi át. A Kia 1990 óta van jelen Európában. A Kia Motors Europe eddigi főhadiszállása németországi Eschbornban volt. Oroszországban az idei év első felében 6,7 százalékkal nőtt az autógyártás, miközben a külföldi márkáké az első öt hónapban 30 százalékkal emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK