Az Audi befejezi az A2 gyártását

Alig ötévnyi gyártás után augusztusban megszűnik a legkisebb Audi típus, az A2 gyártása.

A tervezők annak idején úgy vélték, hogy álomautót alkottak a nagyközönség számára, pontosabban a logikusan gondolkodó, igényes, de a környezet kímélésére is hangsúlyt fektető embereknek. Az A2 ugyanis viszonylag kis méretű, mégis kényelmesen elfér benne négy felnőtt ember, ugyanakkor motorjai takarékosak.

Ennek ellenére soha nem sikerült elérni a Neckarsulmban kitűzött éves, 60 ezres darabszámot. Nem egészen öt esztendő alatt mindössze 175 ezer alumínium karosszériás példány gördült le a futószalagról a Neckar menti Audi gyárban. Németországban, amely pedig a típus fő felvevőpiaca lett volna, csupán 74 174 darab került forgalomba 2000 októbere óta.

Annak ellenére, hogy a jóval lanyhább kereslet miatt a gyár minden egyes darabot 500 euróval szubvencionált, a kiskereskedelmi árak így is túl magasak voltak ahhoz, hogy többet lehessen értékesíteni a kocsiból. Az 1.2 TDi típus például 19.000 eurótól fölfelé volt kapható, igaz, egyedüli modellként ebben kapott a vevő automata váltót a 61 lóerős motorhoz. Ezzel együtt az eladott daraboknak mindössze 5 százalékát tette ki a TDi.

Negyvenöt százalékos mutatóval a legkedveltebb változat az A2 palettáján a benzines 1.4 literes típus volt: csupán 17 ezer eurót kellett érte leszurkolni, ezért cserébe a 75 lóerős motor 6 litert fogyasztott 100 kilométeren. Negyven százalékos eladási mutatóval második legsikeresebb modell az 1.4 TDi volt, amely sportos vezetési stílus mellett is beérte 4 liter gázolajjal száz kilométeren, 18.700 eurós ára azonban jóval húzósabb volt a benzines modellénél.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK