25 éves az Audi quattro

2005.09.02. 15:55

Idén ünnepli 25. születésnapját az Audi híres quattro-hajtáslánca. A negyedszázados évforduló alkalmából roadshow indul, hogy a vásárlók testközelből ismerkedhessenek meg az összkerékhajtás örömeivel.

A 2005-ös esztendő a quattro 25. születésnapjának ünnepléséről szól az Audinál, a jubileumról egy korábbi cikkünkben már meg is emlékeztünk. Most csak röviden annyit, hogy az első Audi quattro az 1980. március 3-án megnyílt Genfi Autószalonon mutatkozott be, a fejlődés azóta is töretlen. 2001-ben például már egymilliomodik összkerekes autójukat adták el a németek, s azóta már a kétmilliós határon is túljutottak.

A technológia népszerűségét jól mutatja, hogy a Németországban 2004-ben értékesített 80 ezer 4x4-es modell közül 50 ezer volt Audi. Azt a bizonyos Svájcban bemutatott ős-quattrót egyébként egy 80-as Coupéból alakította ki a gyár, s eredetileg 400 darab eladásával számolt.

Aztán 1991-ig árulta, s összesen 11 584-től "szabadult meg": pedig bevezetésekor listaára nem kevesebb, mint 50 ezer márka volt, ez az inflációt és mindent összevetve hatalmas pénz volt akkor.

Az Audi pénteki sajtótájékoztatóján az újságírók részletesen megismerkedhettek a quattro-hajtáslánc minden műszaki finomságával, s számtalan négykarikás autót vihettek el tesztvezetni. Mi az idén bemutatott, már továbbfejlesztett quattro-hajtással szerelt, 420 lóerős RS4-est vittük el egy körre, 15 perces út ide vagy oda, az élményről inkább külön cikkben emlékeznénk meg.

Forrás: [origo]

A bivalyerős RS4-es Németországból érkezett egy pár napra, vele nem, viszont további nagy értékű Audi-modellekkel bárki találkozhat a quattro-jubileum alkalmából hamarosan induló roadshown. 80 milliós géppark (A3 Ambition 2.0 T FSI quattro, A4 2.0 T FSI quattro, A6 3.2 V6 FSI quattro tiptronic, A6 Avant 3.0 V6 TDI quattro tiptronic, A8 Lang 4.2 V8 quattro tiptronic, valamint kicsit kakukktojásként, a dupla kuplungos rendszerrel való megismerkedés végett A3 Sportback Ambiente 2.0 TDI DSG) jár majd körbe az országban, s bárki kipróbálhatja a felsorolt modelleket. Jövő héten Szombathelyen indul a túra, amely Nyíregyházán ér véget.

Forrás: [origo]

Szeptember 8-án, a jubileumhoz (is) kapcsolódóan a gépátvétellel kezdetét veszi a Hungaria-Classic oldtimer verseny (rajt a veszprémi viadukt alól), ezen számtalan ritkasággal találkozhatnak majd az érdeklődők. A sajtótájékoztatón egy gyűjtő jóvoltából különben látható volt még egy ur-quattro is, amellyel az Audi zsákszámra nyerte a rali világbajnoki címeket a 80-as években.

kd

KAPCSOLÓDÓ CIKK