Vadonatúj sportmotorok a Yamahától

2005.09.07. 14:16

A hangvillás gyár mérnökei nem pihentek az elmúlt hónapokban, ugyanis mind a hatszázas, mind az ezres sportmotorjukat felújították. Az új R1-es és R6-os az október elején kezdődő Párizsi Motorkiállításon lesz először megtapogatható.

Igazán izgalmasnak ígérkezik a következő szezon a középkategóriás sportgépek terén, hiszen a vadonatúj Suzuki GSX-R 600-as mellett egy teljesen új R6 is csatasorba fog állni. A látványosan átszabott külső az egy számmal nagyobb R1-et idézi a kihegyezett vonalaival és az agresszív fejidommal, azonban lényeges különbség, hogy az R6 légbeömlő nyílása marad középen, a fényszórók között. A hátsó lámpa fehér burát kapott, alatta pedig ledek garmadája gondoskodik a világításról. Érdekes megoldás, hogy a hátsó indexek a rendszámtartón kaptak helyett, ennek nyilván az az előnye, hogy egy-egy pályanap előtt egyben le lehet szerelni az egészet az esetleges sérüléseket megelőzendő. Ugyancsak szemet szúró változtatás az új kipufogórendszer, amely egy meglehetősen szokatlan formájú dobban végződik.

A megújult külső alatt természetesen új technika lapul: bár hivatalos információ még nem látott napvilágot a 2006-os R6-ról, valószínűleg átdolgozták a vázat és a hátsó lengővillát, amely során némi súlyfeleslegtől is megszabadulhatott a motor. Az eddig kiszivárgott hírek szerint teljesen új a blokk is: nagyobb lett a furat (65,5 mm-ről 67 mm-re nőtt), míg a löketet csökkentették (42,5 mm-re 44,5-ről), továbbá változtattak a kompresszión is, így egy sokkal pörgősebb és ami fontosabb, erősebb motor lett a végeredmény. Egyes források 130 lóerős csúcsteljesítményt emlegetnek, és egy egészen elképesztő 17 500-as leszabályzási határt...

A sebességváltó fokozatait az új blokk karakterisztikájához igazították, változtattak áttételek kiosztásán, továbbá rövidítettek a váltóút hosszán is. Az új R6 fényezéseiről csak annyit lehet tudni, hogy lesz egy limitált, sárga-fekete-fehér kivitel is, amelyet a gyár 50 éves fennállásának tiszteletére bocsátanak ki. Sajnos arról azonban már nincs hír, hogy ezekből a különleges paripákból hozzánk is eljut-e egy-két darab.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK