Crossover-tanulmány az Opeltől

Hétfő este a Frankfurti Autószalonon az Opel bemutatta az Astra-család legújabb tagját, az Antara GTC (Gran Turismo Crossover) tanulmányautót.

Ünnepélyes bemutatót tartott az Opel a Frankfurti Autószalonon: hétfő este a Bokenheimer Depotban Alain Vissen, az Adam Opel AG európai marketing igazgatója és Bryan Nesbitt, a General Motors Europe dizájnért felelős ügyvezető igazgatója a GM legfelsőbb vezetőinek, köztük Rick Wagoner elnök-vezérigazgató és Bob Lutz alelnök jelenlétében leleplezte az Antara GTC (Gran Turismo Crossover) tanulmányautót.


A cél az volt, hogy a négykerék-hajtású tanulmányautóval az Opel megmutassa, milyen dinamikusan és atlétikusan tud ma kinézni egy SUV (Sport Utility Vehicle). A járművet az éjszaka folyamán átszállították a kiállitás nyolcas csarnokába, az Opel standra. A jellegzetes, háromajtós Antara GTC-vel az Opel különösen sportos SUV interpretációt mutat be a közönségnek.


A négyüléses autó eleje (hosszúság/szélesség/magasság:
4530/1970/1640 mm) az Opel új arculatát hangsúlyozza, az oldalnézetet a keret nélküli ablakok határozzák meg, amelyek elnyúló vonala a kupé kinézetet erősíti. A hátsó ajtónak úgynevezett pantografikus zsanérja van, ennek köszönhetően nemcsak felfelé, hanem előre is nyílik, az autó teteje fölé lendül, így a járművet rakodó személynek nem kell hátralépnie. Ezzel kényelmesebben érhető el a csomagtér. A két hátsó ülést úgy lehet lehajtogatni, hogy teljesen lapos rakodófelület alakuljon ki.


Az első ülések egyetlen sínen mozognak, úgy néznek ki, minha lebegnének. Az EasyEntry (könnyű beszállás) rendszer segítségével gombnyomásra egészen a műszerfalig előre csúsznak, ezzel megkönnyítve a hátsó utasok beszállását.
A motorháztető alatt az 1.9 CDTI négyhengeres dízelmotor 212 LE-s twin-turbo változata lapul, a keresztben elhelyezett (szintén tanulmány) blokk 400 Nm-es nyomatékot biztosít 1400-as fordulatnál és "természetesen" részecskeszűrővel (DPF) van ellátva. A hatsebességes automata sebességváltóval kombinálva a számítógépes szimulációk szerint 210 km/h-s csúcssebességre és nyolc másodperces százas sprintre képes.


Az Opel az IAA látogatóinak további bemutatókkal is szolgál: az Astra Twintop kupé-kabrió bizonyára sok látogatót vonz majd, de az érdeklődők találkozhatnak az ötajtós és a Caravan Vectra OPC változataival. Kiállítják a Vectra és a Signum markáns küllemű, műszakilag továbbfejlesztett új kiadását is, valamint a Zafira 1.6 CNG, gazdaságos és környezetkímélő földgázüzemű modellt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK