Tragédia a Brit ralin, a 16 futamból álló világbajnoki sorozat 12., murvás versenyén: elhunyt Michael Park, az észt Markko Märtin (Peugeot) navigátora - jelentették be a szervezők. "Győzött" a norvég Petter Solberg (Subaru).

Märtin autója a 15. gyorsasági szakaszon nagy sebességgel fának vágódott. A Peugeot a jobb oldalával csapódott a fatörzsnek, éppen ott, ahol Park ült. A 39 esztendős brit navigátor olyan súlyosan sérült meg, hogy a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni az életét. Märtin nem sérült meg a balesetben, a viadalt félbeszakították.

"A szervezőbizottság mély fájdalommal erősíti meg, hogy Michael Park életét vesztette a 15. szakaszon" - áll a Brit-rali rendezőinek második közleményében. Az első még csak "súlyos sérülésről" írt. A baleset miatt a szokásos pezsgőzés természetesen elmaradt az eredményhirdetésnél, mi több, a viadal utáni sajtótájékoztatót is törölték. Parkot felesége és két gyermeke mellett az egész ralitársadalom gyászolja.

A 61. Brit ralin amúgy Solberg nyert azután, hogy a Peugeot azonnal visszaléptette a viadaltól a finn Marcus Grönholmot, s ezzel az élen álló, címvédő, az összetett pontversenyben vezető Sebastien Loeb (Citroen) már Cardiffban világbajnok lehetett volna. A francia pilóta azonban - az AFP francia és az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint - szándékosan előbb érkezett meg az egyik időellenőrző pontra, ezért automatikusan kétperces büntetést kapott, s így visszacsúszott a harmadik helyre. (Második helyen csapattársa, a belga Francois Duval végzett.)

"Normális, hagyományos körülmények között szeretnék világbajnok lenni. Grönholm kiszállását követően már nem akartam nyerni. Ami Solberget illeti, nem érdekel, hogy mit csinál. Mindenki maga dönti el, miként reagál egyes helyzetekben. Ma mindenesetre, a baleset után már nem arról volt szó, hogy nyerek vagy nem" - magyarázta lépését Loeb.

Negyedik helyen a finn Harri Rovanperä (Mitsubishi) végzett, ötödik a privát citroenes osztrák Manfred Stohl, hatodik a cseh Roman Kresta (Ford), hetedik az egy verseny erejéig visszatérő brit Colin McRae (Skoda), nyolcadik, még pontszerző a helyi menő Mark Higgins (Ford) lett.

Folytatás két hét múlva Japánban.

[origo]/MTI