Talmácsi bukott Japánban

2005.09.18. 9:01

A pole pozícióból indult Talmácsi Gábor nem tudta befejezni a Motegiben rendezett Japán Nagydíjat, a magyar motoros a 14. körben elesett. Összetettben megőrizte a harmadik helyet, de hátránya 44 pontra nőtt az éllovas Lüthivel szemben.

Forrás: Team SuzukiTalma és Mattia Pasini jól kapta el a rajtot, de Gábor végül csak negyedikként tudott befordulni az első kanyarba Pasini, Kallio és Koyama mögött, Gábor mögött pedig Lüthi motorozott. Julian Simon viszont pár kanyarral később már mehetett is zuhanyozni, mivel eldobta a vasat. Talma nem sokáig időzött a negyedik helyen, hanem gyorsan feljött Kallio mögé, magával húzva Lüthit is.

A finn Kallio még az első kör vége előtt átvette a vezetést, Gábor pedig egy fantasztikus előzést bemutatva feljött másodiknak. Tóth Imi sajnos nem mutatott be ekkor ilyen mutatványokat, hiszen csak a 26. helyen volt a kör végén.

Az élen a két KTM megpróbált kicsit nagyobb tempót diktálni és lelépni a mezőnytől, de Lüthi ezt érzékelve feljött Pasini elé a harmadik helyre, hogy üldözőbe vegye Talmáékat. Két körrel később féktávon már be is akart szúrni a magyar versenyző mellé, de ekkor még nem sikerült neki az előzés.

Talma pár kanyarral később kihasználta a lehetőséget, amit Kallio nyitott számára egy szélesebb kanyarvétellel és az élre állt. De Kallio és Lüthi nem sokáig hagyta pihenni az élen, a svájci át is vette a vezetést, sőt, magával húzta a finnt is. Pasini is bejött Gábor elé.

Forrás: MTIAz élen motorozó négyes mögött majd egy másodpercre voltak leszakadva az üldözők, az élükön Hector Faubellel, majd Poggiali és az időmérőn remekelt Koyama és Simoncelli következett. Az élen időközben megváltozott a sorrend és Pasini vezette a mezőnyt, de Gábor is maga mögé utasította Luthit. Az üldözők a nagy kavarodásban teljesen felzárkóztak a vezetőkre.

Talma ismét az élre állt, majd nem sokkal később Lüthivel került testközeli szituációba, de a vakmerő Pasini is igen közel került Gáborhoz. Közben az élen tízes vezető boly alakult ki, ami a 9. körben egy versenyzővel csökkent, miután Simoncelli hatalmasat bukott. Nem sokkal ezután Gábor beszúrt Pasini mellé és ismét vezette a versenyt, de a célegyenes végén az olasz visszavette az elsőséget, majd Kallio egy kettős manőverrel mindkettejüket megelőzte.

Talma mellett Faubel és Koyama is elment, így visszaesett a hatodik helyre, de két körrel később ismét negyedik volt. Az élen viszont Kallio és Lüthi kicsit megléptek az üldözőktől, ami számszerűen 0.962 másodpercet jelentett. Talma Pasinit megelőzve nagyobb tempóra kapcsolt, hogy elkapja a kettőst, de ez meg is bosszulta magát, mivel a 14. körben a pálya utolsó szakaszán nagyott bukott, és ezzel minden esélye elúszott a győzelemre, ami a mutatott teljesítménye alapján benne volt.

A 16. körben a célegyenesben Lüthit dobta le a motorja, majd Sergio Gadea először a svájci lábát kapta el, utána pedig motorján is áthajtott. A két rommá tört motor miatt leintették a versenyt, s mivel a versenyzők megtették a megfelelő mennyiségű kört (80% szükséges), befejezettnek is tekintették. A leintés után Mika Kallio érezhette magát a győzelem boldog tulajdonosának, a bukás ellenére Lüthi lett a második (bár sérülése miatt nem állhatott fel a dobogóra) és Faubel a harmadik. Tóth Imre végül a 21. helyen zárt.

Forrás: EPA

"Nem lehetek boldog, de nem vagyok elkeseredve sem. A motor beállításai jól sikerültek, azonban a végsebesség nem volt az igazi. Amikor visszaestem a hatodik helyre, azért harcoltam, hogy Kallio és Lüthi ne lépjen meg, és igyekeztem minél gyorsabban felzárkózni mögéjük. Amikor megelőztem Pasinit, lekerültem az ideális ívről, ahol a pálya eléggé poros volt. A hátsó kerék tapadása megszűnt, és a gázadást követően sajnos elestem. Szerencsére semmi bajom nem lett, de sajnálom, hogy nem szerezhettem pontokat" - nyilatkozta Talmácsi. 

Összetettben a 164 pontos Lüthi vezet, mögötte hárommal van lemaradva Kallio. Talmácsi maradt a harmadik helyen, de hátránya már 44 pont Lüthivel szemben.

A MotoGP-ben az olasz Valentino Rossinak legalább még egy hetet várnia kell, hogy világbajnok legyen, ugyanis a címvédő bukott az elitkategóriában.

125 kcm:
1. Kallio (finn, KTM) 30:10.854 p
2. Lüthi (svájci, Honda) 30:10.965
3. Faubel (spanyol, Aprilia) 30:12.371
...21. Tóth Imre (Aprilia) 30:58.841
Talmácsi Gábor (KTM) a 14. körben kiesett.
   
Az összetett állása:
1. Lüthi 164 pont
2. Kallio 161
3. Talmácsi 120
4. Simoncelli (olasz, Aprilia) 117
5. Pasini (olasz, Aprilia) 111
6. Lai (olasz, Honda) 104
...25. Tóth 7
   
250 kcm:
1. Aojama (japán, Honda), 43:52.454
2. Pedrosa (spanyol, Honda) 43:57.767
3. Stoner (ausztrál, Aprilia) 44:00.235
   
Az állás:
1. Pedrosa 226
2. Stoner 163
3. Dovizioso (olasz, Honda) 144
   
MotoGP:
1. Capirossi (olasz, Ducati) 43:30.499
2. Biaggi (olasz, Honda) 43:31.978
3. Tamada (japán, Honda) 43:46.726 
   
Az állás:
1. Rossi (olasz, Yamaha) 261
2. Biaggi 149
3. Edwards (amerikai, Yamaha) 133
   
A vb-sorozatból még öt verseny van hátra. A következő futamot egy hét múlva rendezik a malajziai Sepangban.

(MotoGP.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKK