Itthon is bemutatkozott az új Seat Leon

2005.09.26. 9:27
Múlt héten debütált Magyarországon a második generációs Seat Leon, amely az Alteát és Toledót követően immár a harmadik modellje a Seat új terméksorozatának. Az eredmény egy elegánsan megformázott karosszéria, amely ügyesen ötvözi egy csábító kupé sportos vonalait egy ötajtós gépkocsi praktikumával.

A martorelli Műszaki Központban született, Walter de Silva és csapata tervezte új Seat Leon karosszériája sportos eleganciát sugároz. A fényszórók kifejező formája és a motorháztető vonzó vonalai a hatalmas első hűtőráccsal együtt tökéletesen illeszkednek a jellegzetes kerékívekhez. A kupé jelleget a hátrafelé lejtő tetővonal határozza meg, ami a hátsó ajtó kilincseinek látszólagos hiányával még inkább dominál. Az autó dinamikus megjelenését tovább fokozza az oldaltükrök újszerű elhelyezkedése, amelyek ezúttal közvetlenül az ajtólemezhez csatlakoznak.

Az új Leont meghatározó dinamikus megjelenés és kompakt forma ellenére méretei - a kifutó modellhez képest - növekedtek: hossza 131 milliméterrel nyúlt, így most 4315 mm, szélessége 1768 mm, ami 26 mm-es növekedést jelent, magassága pedig 19-cel 1458 mm-re emelkedett. A tengelytáv is nagyobb lett 67 milliméterrel, immár 2,578 méter, s szélesebb lett az első és hátsó nyomtáv is, méretei 1533, illetve 1517 mm. A csomagtartó térfogata egy literrel bővült 341-re, azonban ennél jelentősebb változás, hogy formája hatékonyabb helykihasználást tesz lehetővé.


Az autó ötféle erőforrással érhető el. Ezek között szerepel három benzines és kettő dízelmotor, amelyek mind megfelelnek az Euro 4-es károsanyag-kibocsátási szabványnak. A motorsorozat "legfigyelemreméltóbb" típusa az új négyhengeres, kétliteres FSI közvetlen befecskendezésű erőforrás turbófeltöltővel  kiegészítve, ami a kipufogó-gyűjtőcsővel közös egységet alkot. További jellemzői között található a szívórendszer, folyamatosan változó levegőelosztással és belső kipufogógáz-visszavezetéssel.


A 185 lóerős TFSI motor lesz a legerősebb az új Leon alapsorozat motorválasztékában, ez az erőforrás az év vége előtt jelenik meg a piacon. Az erőforrás legnagyobb forgatónyomatéka 270 Nm, ami 1800 és 5000-es fordulat között áll rendelkezésre. A két további választható benzines az 1,6 literes, hengerenkénti befecskendezésű 102 lóerős, illetve a kétliteres 150 lóerős FSI motor. A dízel-vásárlók az 1,9 TDI (105 LE) és a 2,0 TDI (140 LE) motorok közül választhatnak. Az 1,6 benzines és az 1,9 TDI erőforráshoz ötfokozatú kézi sebességváltó társul, míg az erősebb modellek hatfokozatú váltóval kerülnek forgalomba. A 2,0 FSI manuális és hagyományos automata sebességváltót is kínál, míg a 2,0 TDI akár DSG sebességváltóval is kapható.


Az új Leon számos fontos aktív biztonsági fejlesztéssel felszerelve érkezik. Az új jellemzők többségét a jármű elektronikus menetstabilizáló rendszere (ESP) tartalmazza. Az elektronikus differenciálzár-funkció (EDL) és a vészfékasszisztens (EBA) most egy sor új műszaki megoldással egészül ki, beleértve a túlnyomás-előállítót (Overboost). Ez maximális fékerő alkalmazását teszi lehetővé még abban az esetben is, ha a tárcsák már átforrósodtak. A BSW rendszeresen tisztítja és szárítja a féktárcsákat az ablaktörlők bekapcsolását követően. A DSR (vezetőnek adott kormányzási javaslat - Driver Steering Recommendation) kritikus helyzetekben segít a járművet a helyes irányban tartani. A kipörgésgátló (TCS) most az elektronikus fékerőelosztóval ellátott blokkolásgátló fékrendszert is tartalmazza.


A passzív biztonság területén az új Leon az első olyan Seat-modell, amelyik hátsó oldallégzsákokat kínál. Már a modell alapspecifikációja is tartalmaz két első-, két első oldalsó- és két függönylégzsákot. Az öt ülés mindegyike hárompontos biztonsági övvel van ellátva az alapfelszereltség részeként. Az első ülések övfeszítőket és överőhatárolókat kapnak. A hátsó üléssor szélső üléseinél överőhatároló és Isofix csatlakozási pontok találhatók a gyerekülések elhelyezéséhez.


Az új Seat Leon 3 699 000 Ft-tól érhető el a márkakereskedésekben. Az autó iránti érdeklődést tükrözi, hogy a hivatalos bemutatót megelőzően 127 darab új Leont értékesített a márka, amelyből 84 darabot már ki is szállított az ügyfeleknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK