Talmácsi Gábor bravúros motorozással nyerte a Katari Nagydíjat a 125 köbcentis géposztályban. A magyar versenyzőnek ez a harmadik vb-győzelme, jelenleg harmadik a pontversenyben.

Rekkenő hőség, ámde erős szél közepette vághatott neki a 125 köbcentis géposztály a Katari Nagydíjnak, ami azzal nehezítette meg a pilóták dolgát, hogy rengeteg finom homok került a sivatag közepén épített pályára. A csúszós aszfalt ellenére Talmácsi Gábor volt a leggyorsabb a reggeli bemelegítőn, míg a futamnak a második helyről vághatott neki a pénteki edzésidejének köszönhetően.

A rajtot jól kapta el Talma és a másodiknak tudott fordulni csapattársa, Mika Kallio mögött, őket szintén egy KTM-es pilóta követte, a spanyol Julian Simon. Az első körben Talma és Kallio ellépett a mezőnytől és olyan tempót kezdtek el diktálni, amit senki sem tudott tartani. Innentől kezdve 18 körön keresztül Talma centikre motorozott az élen száguldó finntől, folyamatosan keresve az előzési pontokat, ám Kallio rendre vissza tudta verni a támadásokat. A harmadik helyre az olasz Marco Simoncelli tudott felkapaszkodni, míg a vb éllovasa, Thomas Lüthi csak az üldöző bolyban próbált előrébb törni a nyolcadik pozícióból.

Forrás: MTIA két KTM-es előnyét folyamatosan növelve kezdte meg a véghajráját: Kallio mindent beleadott, hogy tartsa az első helyét, ám Talmácsi közvetlenül a leintés előtt meg tudta előzni csapattársát a célegyenesben és egy fél motorhosszal megnyerte a futamot. Harmadiknak - a szintén óriásit hajrázó - Simoncelli futott be az Apriliájával, negyedik a francia Mike Di Meglio lett, míg az egyik legnagyobb vb-esélyes Thomas Lüthi "csupán" a hatodik helyen intették le. A 125 köbcentis katagória másik magyar résztvevője, Tóth Imre sajnos csak az utolsó, 29. helyen ért célba.

Talmácsi harmadik győzelmével 25 pontot szerzett, így jelenleg 156 ponttal - a 201 pontos Kallio és a 199 pontot begyűjtő Lüthi mögött - harmadik a vb-tabellán.