Úttörő sportautó-tanulmány a Mazdától

A Mazda az új MPV mellett egy sportautó-koncepciót is bemutat a hamarosan megnyíló Tokiói Autószalonon.

A Senku - vagyis úttörő - névre keresztelt tanulmány teljesen új formákat és elképzeléseket hozhat a Mazda világába. Az eddig megszokott, kissé karakteres formák után teljesen újszerűen hat a lekerekített, ugyanakkor brutális vonalakkal bíró Senku.

A négyüléses autóval leginkább a komolyabb vásárlókat, vagyis a felnőtteket célozza meg a Mazda, ugyanakkor a tanulmányon keresztül azt mutatja be, hogy a gyár hogyan kíván megfelelni a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi elvárásoknak.

A különlegesen nagy tengelytávval és csekély túlnyúlásokkal bíró sportkocsi két felfelé nyíló ajtaját elektromotorok mozgatják, a belteret pedig igényes bőrborítással látták el. A Senku középre szerelt Wankel-motorját üzemanyagcellás hibridhajtással kombinálták.

Ez utóbbit annyira komolyan veszik a japánok, hogy egyszerre két autójukat is "üzemanyagcellázták", így kiállították az RX-8 és a Mazda5 hidrogénnel hajtott változatait is.

Tokióban ott lesz a januárban bemutatott MX-Crossport koncepció, valamint az új MPV, amely a jelenlegi generációt váltja le.

A modell a közvetlen befecskendezéses 2,3 literes, MZR DiSi turbódízel erőforrást kapja, hatfokozatú automata váltóval, új biztonsági berendezésekkel és adaptív fényszórókkal. Az újragondolt egyterű forgalmazását először Japánban kezdik meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK