Az osztrák autósok végeztek az élen egy nemzetközi KRESZ-vizsgán, amelyet az osztrák autóklub (ÖAMTC) szervezett 12 európai ország 2800 autósának a bevonásával.

A magyar autósok ezúttal kimaradtak a nemzetközi összehasonlításból, amelynek az az egyik általános tanulsága, hogy a megkérdezettek közül egyetlen autós sem tudott helyes választ adni valamennyi kérdésre a közlekedési szabályok, a műszaki ismeretek és a vezetéstechnika területéről. A legjobb eredményt elérő három autós is egy kérdésre helytelen választ adott. Mindezek ellenére a megkérdezettek 94 százaléka jó vagy nagyon jó vezetőnek tartja magát, és mindössze 8 százalékuk értékeli autóvezetői képességét és tudását kritikusan.

A felmérés összesített eredményei szerint az osztrákok szerepeltek a legjobban a vizsgán 64,4 százalékos teljesítménnyel. Majd a németek következtek 61,5 százalékos eredménnyel, utánuk a portugálok 58,9 százalékkal. Az 50 százalékosnál még magasabb teljesítményt nyújtók csoportjában a horvátok, a svájciak, a hollandok, az olaszok, a franciák és a norvégok követik egymást. Az 50 százalékosnál gyengébb teljesítményt nyújtók között pedig a britek, a spanyolok és legvégül a szlovénok (43,4 százalék) találhatóak. Az összes autós helyes válaszai alapján számított európai átlag 53,9 százalékos volt.

Az osztrák vezetők 91,5 százaléka, míg a szlovénoknak a 15,5 százaléka tudott csak helyesen válaszolni arra a kérdésre, hogy a háromévesnél fiatalabbakat hogyan kell biztonságosan gépkocsiban szállítani. A biztonsági öv használatának mindenkire vonatkozó kötelmét az osztrák autósok 96,1 százaléka tudta, de 8 ország autósai így is megelőzték őket e kérdést illetően. A vezetés közbeni telefonálás szabályát - miszerint ez csak kihangosító berendezéssel lehetséges - csak a válaszadók 73 százaléka ismerte, az osztrák autósoknak viszont a 92,2 százaléka.

Vezetünk, de hogyan is?

A környezetbarát és üzemanyag-takarékos vezetéstechnika módszereit a vizsgálatba bevontak 22,3 százaléka ismerte, az osztrákoknak viszont csak a 20,3 százaléka. A válaszadóknak csak a 22,1 százaléka tudta pontosan, hogy a törvény szerint mit kell magával vinnie egy autósnak szükség esetére, az osztrákoknak viszont a 35,9 százaléka. Az ABS mibenlétét firtató kérdésre az összes autós 52,4 százaléka tudta a helyes választ, míg az osztrák vezetőknek 56,2 százaléka.