Te melyik osztályba jársz? - Mercedes-Benz B 170

2005.12.01. 12:05

Haladás, élmény, mechanika

Forrás: [origo]Nekem korábban az adta a Mercedes-fílinget, hogy láttam magam előtt a ping-pong asztalnyi motorháztetőt. Na itt ilyen nincs. Sebaj, láthatok csillagot a kormányon. Az viszont nagyon könnyen jár, és nem is túlzottan pontos. Javít a helyzeten, ha lendületesen közlekedünk és van némi sebességünk, ez esetben határozottan kisebb a rásegítés mértéke, csak ilyenkor ritkábban kanyarodunk, lásd autópálya. Ha már szóba került a sztráda, akkor jó tudni, hogy az 1,7-es motor vége 180 km/h körül van, de én a megengedett sebességet tartva nem is akartam gyorsabban menni. Ilyenkor még nem olyan hangos a környezet, bár a motor már 3600-at forog. A teszt alatt 10 liter körüli volt a fogyasztás száz kilométeren.

Forrás: [origo]Alapjáraton néha idegesített a négyhengeres. Olyan hangja van, mintha folyamatosan diót törne és ropogtatna egy renitens, autóban élő mókushorda. Menet közben is fura az orgánuma. Nyilvánvalóan a szendvicsfelépítés miatt az utastérhez közel kerülő gépészet zajszigetelése nem lett a legjobb. A váltó laza és könnyen működik. Végül is, a kormányhoz stílusában passzol. A pedálok közül a kuplunggal sem voltam teljesen kibékülve. Nem is tudom miért, talán annyira ellazultam, hogy úgy gondoltam, nyűgös, hogy úgy és ott van.

Forrás: [origo]Egyébként közlekedni jó vele. Kényelmesre hangolt futómű, könnyű kezelőszervek és a tudat, hogy biztonságos a mechanika és van menetstabilizáló elektronika is. Anyut meg a gyerekeket nem kell félteni, ha télen a hegyről elindulnak a suliba.

Még mindig nem sikerül megszoknom azonban a "mindent egy bajuszkapcsolóra" elvet. Ez azt jelenti, amit elsőre értenek alatta. Ahol "normális" autókban a jobb oldalon bajuszkapcsoló van - jellemzően ablaktörlő funkciókkal - no, ott a Benzben nincs semmi! Minden funkció a bal oldalon van. Azzal irányjelzünk, távolsági fényszórózunk, villantunk, törlünk és mosunk első és hátsó ablakot. Ha ezt meg tudom oldani, akkor meg jogosan háborodok fel, hogy miért szedték szét a kormányon a mindenféle vezérlő gombokat? Legyen ott is csak egy, de az jó bonyolult!

Telnek a napok

Forrás: [origo]Az a helyzet, hogy a teszt végére valahogy kezdtek eltűnni az autó fogyatékosságai, és kezdtek előjönni a napi használat örömei. Tágas és minőségi, szépen szól a hifi (a megtalált rádióadók kapcsán jelentősen fejlődött a szlovák szókincsem), jók a kárpitok, könnyű ki- és beszállni, szépek a hazakísérő fények, ja, és bár nem a legszebb autó, de az biztos, hogy a csillag ezen is fényesen ragyog.
 
Maradt azonban a régi érzésem: nekem a "B"-sek egy kicsit mások. A magam részéről maradok az "A"-nál, igaz vállalom, hogy felülbírálom a nézőpontom, ha majd többen leszünk!

Bertalan Gábor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK