Pénzbüntetésre számíthatnak a jövőben Németországban mindazok, akik télen is nyári gumiabroncsokkal közlekednek az utakon.

A télies idő beköszöntével napvilágot látott hír szerint húszeurós büntetést róhatnak ki, ha valakit nyári gumival téli, havas utakon elkapnak, s negyvenet, ha nyári abroncs miatt valaki elakad, sőt, még a közlekedést is akadályozza.

Az Augsburger Allgemeine Zeitung szerint a rendelkezést még a parlament felső házának, a Bundesratnak is meg kell szavaznia, s csak 2006 májusában, a tél elmúltával lépne életbe.

Téli gumi tanácsok, vélemények, tapasztalatok az [origo] fórumban

A téli gumiabroncs mellett elvárják, hogy jégoldó is legyen az ablaktörlő berendezésben, a veszélyes árut szállító gépjárműnek pedig ki kell állnia, ha jeges útszakasz következik, és a látótávolság ötven méter alá csökken.

A közlekedési tárca megerősítette ugyan az augsburgi lap értesüléseit, de tagadta, hogy egységesen kötelezővé tennék a téli gumit, mert "ehhez egységesen meg kellene határozni, hogy mi is a tél, ez pedig a német téli viszonyok változatossága miatt lehetetlen."