A Mercedes a stern TV című RTL-es műsorban szerette volna demonstrálni az új Mercedes S osztály überbiztonságosságát, ám a bemutató hármas karambollal ért véget.

A Mercedes az új S osztályt valaha volt legbiztonságosabb modelljeként harangozta be, s hogy ezt bizonyítsa, a stern TV című műsor számára bemutatót szervezett. Ennek keretében torlódást szimuláltak a helyszínül szolgáló csarnokot elborító mesterséges ködben, az S Klasse távolságtartó rendszerének pedig riasztania kellett volna az akadályként feltűnő Mercedeseket "meglátva".

A rendszer radarsugarakkal pásztázza a forgalmat, s amennyiben beavatkozást érez szükségesnek, lassít, vagy éppen gyorsít a sofőr helyett, vészhelyzetben hangjelzéssel jelzi, ha azonnal padlófékezni kell. A szimuláción az Autobild című magazin egyik munkatársát, Michael Spechtet 55 km/h-s sebességgel küldték be a tejfehér masszába, s az S osztály biztonsági rendszerei bizony csődöt mondtak. A stern TV ciki hármas karambolról készíthetett exkluzív felvételeket, a vizuális, németül beszélő típusok ide kattintva meg is nézhetik az ominózus műsort.


A Mercedes az esettel kapcsolatban kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a teljes egészében acélból készült csarnok "olyan szituációt teremtett, amelynek kialakulására normál használat során esély sincs. A falakról és a padlóról visszaverődő sugarak valóban megzavarták a rendszert, de több ezer kilométeres tesztjeink bizonyították, hogy városban, alagutakban és acél hidakon áthaladva is egyébként kifogástalanul működik." Ezt amúgy független tesztek is bizonyították, a tévében mégsem sikerült a próba.

Specht egyébként próbálta menteni a menthetőt, elmondása szerint a rendszer működött, csak ő reagált kicsit későn. Ennek ellentmond, hogy a stern TV utastérben elhelyezett mikrofonjai semmilyen riasztójelzést nem rögzítettek.