Egy angol sisakgyártó cég tíz év alatt olyan bukósisakot fejlesztett ki, amelyben egy egyszerű száznyolcvan fokos tükörrendszer segítségével a motoros láthatja, mi történik a háta mögött.

A motorkerékpárok visszapillantó tükrével kapcsolatban az egyik fő probléma az, hogy viszonylag kis méretük és elhelyezkedésük miatt a vezető csak korlátozottan látja, mi történik a háta mögött. A másik gond, hogy tükrök átvehetik a motor rezgéseit, tovább korlátozva a hátralátást.

A mögöttes forgalom szemmel tartására fejlesztette ki a Reevu nevű, brit tulajdonban lévő motoros sisakokat gyártó cég azt a 180 fokos tükörrendszert, amelynek segítségével a motoros háta mögötti tér szinte teljes mértékben beláthatóvá válik.

Mivel a bukósisak elsődleges célja a motoros életének védelme, ezért a tervezésnél fontos szempont volt, hogy a tükrök törhetetlenek legyenek. A sisak héjszerkezete alatt elhelyezett rendszer a plexi mögött és a sisak tarkóján elhelyezett tükrök között teremt kapcsolatot, és működési elve a periszkópéhoz hasonlítható.

Mindenütt jó, de legjobb motorozni

A körülbelül tíz év alatt kifejlesztett tükörrendszerrel készülő sisakokat Olaszországban, kézzel szerelik össze, és először 2006 tavaszán kerülnek a boltokba Angliában, körülbelül 85 ezer forintos áron.