A 38. Esseni Autószalonon mutatkozott be a világnak az új Seat Altea FR. A modell közvetlen leszármazottja a szeptemberi Frankfurti Autószalonon bemutatott prototípusnak, amely egyúttal a Seat új generációjának első tagjaként viseli a híres FR (Formula Racing) rövidítést.

A Seat Altea bemutatása után alig húsz hónappal jelenik meg az új, sportosabb verzió, amely számos formai, műszaki és dinamikai módosításon esett át az FR logó kiérdemléséhez.

A Seat Altea FR formája a prototípus valamennyi külső jegyét magán viseli. Az autó elején egy újraformált lökhárító található, amely magába foglalja az autó teljes szélességében futó alsó levegőbeömlőt a méhsejt-szerkezetű ráccsal együtt. Az új modell oldalát csupa vörös betűvel írt TDI felirat díszíti, amely jelzi, hogy az autó a Seat legerősebb dízelmotorjával készült.


Az új motor, amely alapjaiban megegyezik a 140 LE-s 2.0 TDI erőforrással, immár 170 lóerős teljesítményre képes és egy hatsebességes manuális váltóval párosították, amelynek áttételeit külön erre a modellre hangolták. Ehhez a jelentős teljesítménynövekedéshez optimalizálták a turbófeltöltő geometriáját, növelték a befecskendező-rendszer maximális szállító képességét, s a szívójáratokba kikapcsolási rendszert is építettek.


A legfőbb módosítást mégis a magasnyomású közvetlen dízelbefecskendező rendszer alkalmazása jelenti piezo-vezérléssel. A piezo elektromos befecskendezők optimalizálják a befecskendezés idejét és mennyiségét, amelynek eredménye alacsonyabb zajszint és a pontosabb befecskendezésnek köszönhető kevesebb károsanyag-kibocsátás. Jóllehet az új befecskendezési rendszer teljesíti az Euro 4-es károsanyag-kibocsátási normát, a Seat az Altea FR-t karbantartásmentes részecskeszűrővel is ellátta.