Az összkerekes, 1.9-es dízellel szerelt Skoda Octavia Combi pont annyival jobb hagyományos társainál, amennyivel többet kérnek érte a márkakereskedésekben. Kicsit zajosabb, gyorsulása sem az igazi, mindenért kárpótol viszont, hogy terepen sem hozható zavarba.

A helyzet az, hogy írtunk már az új Skoda Octavia Combiról. Szép volt, jó volt, szerettük, főszereplőnk most egy különleges, az összkerekes kiadása. Újdonságról egyébként szó sincs, az első 4x4-es puttonyos Octavia már 1999-ben bemutatkozott, az volt a csehek első sorozatgyártású négykerekes modellje. Népszerűsége mind a mai napig nagy, úgyhogy szinte kötelező volt az új generációból is univerzális járgányt faragni: a Skoda megcselekedte, amit meg kellett, immár nálunk is kapható az új Octavia 4x4.

A hagyományokhoz hűen továbbra is csak kombi kivitelben, a négyajtós formák rajongóinak be kell érnie két hajtott kerékkel. A formát előző cikkünkben töviről-hegyire kiveséztük, koncentráljunk most hát a különbségekre, amiből tulajdonképpen csak egy lényegeset találni: míg a sima Octavia hasa 138 milliméterre lengedez az anyaföldtől, addig a 4x4-esé 163-ra. A két és fél centi plusznál kevésbé feltűnő, így csak a sasszemek szúrják ki elsőre, hogy a csomagtérajtón 4x4 felirat mosolyog, minden más ugyanolyan, mint a többi Octavián.

Illetve akad még egy aprócska eltérés, de ez csak akkor derül ki, ha bekúszunk az autó segge alá, itt egy méretes védőborítás fénylik. Feladata egyszerű: ha kimegyünk a mezőre csapatni, lehetőleg ne sérüljön a technika. Az már a műszaki adatokból tűnik ki, hogy az üzemanyagtartály térfogatát 55-ről 60 literre növelték, sose jön rosszul, ha egy tankolással messzebbre lehet eljutni. Terepre mindez hatványozottan igaz.

Forrás: [origo]A sajtóanyag azt mondja, hogy az "Octavia Combi 4x4 egyben új modellstratégia megjelenését is jelenti a Skoda kínálatában, ugyanis az Octavia típuscsalád más tagjaitól felszereltségében és utasterének egyedi kialakításában is különbözik." Jelentős differencia persze nincs, van két kárpit (Adventure Onyx és Adventure Achat), amelyek kizárólag a 4x4 modellekhez rendelhetőek, emellett a váltókar tetejét ezüstszínű 4x4 szimbólummal díszítették. Szerintem hülyeség, nem tetszik, de ez legyen a legnagyobb baj.

Forrás: [origo]Méretileg belül nem változott semmi, a csomagtartó hatalmas, alaphelyzetben is 580 literes. Noha az Octavia tengelytávja 131 milliméterrel rövidebb, mint a "nagy és szép" Passat Varianté, hátul legalább olyan kényelmesen el lehet helyezkedni, mint a népautóban, átlag méretek esetén a térdek közelébe sincsenek az első székeknek. Nekem az első helykínálattal sincs bajom, bár ezzel kapcsolatban hallottam egy kritikát.

Forrás: [origo]Esett már szó kedvesem édesapjáról, neki van a céges Chevrolet Kalosa, korábban egy Fabia Sedannal közlekedett. Azt még nem említettem, hogy ő egyébként kicsit ijesztő figura, van vagy 160 kiló, ennélfogva helyigénye is akad jókora. Hát szerinte a jobb egyet alapul véve a Fabiában jobb volt a helyzet, az Octavia konszernes egyenközépkonzolja túl széles, s kényelmetlenséget generál a nagy embereknek. Nyugalom, a kicsiknek nem.

Forrás: [origo]Amúgy "középre" visszatérve, a konzol annyiban mégsem a sablon, hogy a CD-s rádió jóval többet tud a Passaténál, tele van bónusz gombokkal, funkciókkal, miegymással, jobban is néz ki, mint a butább fajta. Hogy ez az alapfelszereltség része-e, vagy külön kell érte fizetni, nem tudtam kideríteni. Itt se.

Az alapfelszereltség egyébként gazdag, van (kikapcsolható) ESP, négy légzsák, fedélzeti komputer, felár nélkül magasságállítható sofőrülés, villanyos tükrök és első ablakok, krómozott kilincsek, és adnak 15"-os alufelniket is. A tesztautóban ennél sokkal több miegymás volt, szintén elektromos, csontig legördülő hátsó ablakok, kétzónás klíma, fűthető első ülések, tolatóradar, minden frincfranc.