Néhány tanács az autó felkészítéséhez, különös tekintettel a nem garázsban parkoló járművekre.

A téli gumiabroncs felszereltetése az első, talán a legfontosabb lépés! Nagyon fontos, hogy a megfelelő teljesítmény és az optimális biztonság eléréshez nem elég, ha csak a hajtott tengelyt szereljük fel téli abronccsal. Mind a négy kerékre kell!

A felkészítés további része a legalább 25 fokos dermedéspontú fagyálló folyadékkal ellátott hűtőrendszer, és a szintén fagytűrő folyadékkal feltöltött ablakmosó tartály.

Célszerű ellenőrizni az ablaktörlő lapátokat, hiszen kemény munka vár rájuk ebben a néhány hónapban. Éjszakára érdemes kihajtani őket, hogy ne fagyjanak a szélvédőre.

A tél beállta előtt ellenőriztessük az akkumulátor állapotát, egyrészt mert az alacsony hőmérséklet káros hatással van a működésre, másrészt, mert fokozott igénybevételnek van kitéve, hiszen az utastér fűtése, a hátsó szélvédő páramentesítése, a ködlámpa használata vagy az éjszakai fagy által ledermedt motor indítása komoly megterhelést jelent.

Az úttesten lévő só maró hatással van a fémlemezekre, abroncsokra, ezért télen gyakrabban mosassunk autót!

Érdemes az autóban jégkaparót, egy flakon jégoldót, vontató kötelet és alkalmanként hóláncot tartani. A zárjégoldót inkább a zsebben hordjuk, mint a kesztyűtartóban.

Pesoldt Ferenc
vezető instruktor
Allianz Hungária Vezetéstechnikai Centrum