Nagyobb lett, de kategóriájának még így is a legkisebbike a megújult Toyota Yaris. Tágas, praktikus, kellemes. Januártól a boltokban, alapára 2,5 millió alatt.

Nem is olyan rég még egy "régi" Yarist teszteltünk, olyat, amilyen először hat éve gördült le a Toyota-gyár futószalagjáról, amely 2000-ben Év Autója lett Európában, miután Japánban is győzött (nem kis bravúr), amelyből 1,2 millió fogyott világszerte, amely rendkívül népszerű volt mindenütt, s persze mi is szerettük, szeretjük.

A széleskörű és egyöntetű elismerést a Yaris azzal érte el, hogy nem túl drágán minőséget adott, modern technológiát és biztonságot, viszonylagos értéktartást. Az ezredfordulón kategóriája legmagasabb pontszámát érte el az Euro NCAP törésteszteken - 29 pontjával az év legbiztonságosabb kisautójának bizonyult. A későbbiekben aztán számos fórumon bizonyított, lényeg, hogy a B szegmens egyik legmegbízhatóbb, kiforrottabb és csábítóbb darabja lett.

De megöregedett (2003-ban csak frissítettek rajta), a pályatársak meg legális doppingkúrába fogtak. Jó nagyra nőtt a Clio, alaposan meghízott a Punto (hogy csak a mostanság legfelkapottabbakat említsük) - a Toyota válasza erre az irányzatra egy szintén felpumpált, ám így is osztályában tartott divatos autó, egy kisautó kiscsaládosoknak, egyedülállóknak, második kocsinak, városi vagánynak, miegymás.

És persze, hogy a kontinensünk legkeresettebb Toyotájának második generációs modellje is ötcsillagos törésteszttel virít, méghozzá 35, jó sok ponttal, és akár kategóriájában egyedülállóan térdlégzsákkal is, ha kívánjuk. Légellenállásilag is javult (0,30 cW), nehogymá' ne.

Az új Yaris formavilágában elődje (és a márkakép) nyomdokain lépdel, de azt azért nehéz nem észrevenni, hogy bőven látni benne citroënes beütéseket, elölről picantós bumfordiságot, majd cliós profilt és swiftes hátsót. Például. Meg annyi minden mást, kinek milyen a szeme. Ferraris vagy mondjuk daciás vonások felfedezéséért különdíj jár, leszámítva az ennek is négy kereke van, forgatható a kormánya és hasonló elmés megállapításokat.

Forrás: [origo]

Kattintson ide vagy a képekre több és nagyobb Yaris-fotóért!

Igazán pofás, tetszetős a külső dizájn. A célt, miszerint az utca népe már ne "alsósnak", hanem "felsősnek" lássa aYarist, feltétlen elérte a tervezői gárda, a Toyota európai formatervező stúdiója (ED2). Egyterű a módi, így egyterűs a Yaris is: kerekek a négy "sarokban", tengelytáv nyújtva, a kasztni magasabb, szélesebb, zömökebb - tuti tágas belsőt rejt.

És tényleg. A pluszcentik révén négy (elvileg öt) felnőtt kényelmesen elközlekedhet az autóban - hátul is van hely fejnek, vállnak és lábnak (nincs kardán sem). Ha előre termetesebb emberiségek csüccsennek, hát fogjuk a második üléssort, és hátrébb toljuk - ekkor a csomagtartóból nyerünk teret. Ha viszont több a pakk, mint az utazó, üléssor 15 centivel előre, vagy az Easy Flat rendszerrel pillanatok alatt jókora, sík padlós raktárat is kialakíthatunk. Alaphelyzetben nem túl öblös a csomagtartó, a 272 literbe a szőnyeg alatti 50-es rekesz is beleértendő.

Forrás: [origo]

Ennél zavaróbb, hogy az egyébként levegős, kellemes, többkesztyűtartósan, pohártartósan, apró tárolórekeszesen praktikus utastérben nem minden (mű)anyag minőségi: "fiókjaink" fedele kopogós, kőkemény, nem valami igényes megoldás. És ha már a hibáknál tartunk: vezetői szempontból a fedélzeti számítógép adatai közt mazsolázó gombot irdatlan messze, a középkonzol túlvégén találjuk. Anyósilag jó (vagy rossz) hír, hogy szintén a jobbegyben trónoló utas kegyeit keresték a mérnökök akkor, amikor a Yaris digitális kijelzője már nem fordul a sofőr felé - lehet be(le)szólni, hogy Ferikém, lassabban, jézusom, vagy csak simán érdeklődni, mi is az az egérmozi ottan középütt.