1. nap, Szalayék:

Darázsi és Katrinak terv szerint halad, Szalaynak és Vargának gondjai voltak. A szokásoktól eltérően nem egy néhány kilométeres prológgal, hanem egy viszonylag hosszú (83 kilométeres) szelektív szakasszal kezdődtek meg a 28. Dakar-rali küzdelmei. Noha mindenki tudja, hogy az európai szakaszokon nem lehet megnyerni a versenyt, azért presztízsokokból, no meg a minél jobb vasárnapi rajthely miatt igyekeztek a versenyzők. Először a motorosok rajtoltak - fordított sorrendben, vagyis a legjobbak a legvégén, aztán következtek az autósok.

Szalay Balázs és Bunkoczi László számára remekül kezdődött a szakasz, a páros jó ritmusban autózott - egészen a tizedik kilométerig. Akkor ugyanis hatalmas füst keletkezett az autóban, és a pilóta majdnem szívinfarktust kapott, mert azt hitte, a váltó adta meg magát. Ám amikor a füsttől már szinte semmit sem lehetett látni az autóban, Szalay észrevette, hogy csak nehezen tudja fordítani a kormányt, és akkor már tudta, hogy a szervó adta meg magát. "Lelkesen, jó ütemben kezdtem, volt kedvem a versenyzéshez" - mondta Szalay. "Azután, amikor a technika ördöge megtréfált minket, és sorra előztek meg az ellenfelek, néhány perc alatt elszállt a jó hangulatom. Ráadásul helyenként az esőzéstől akkora sár volt, hogy csak lépésben tudtunk haladni."

Szalayék és a "zöld" Opel Frontera

Az immár regionálissá bővült Szalay Dakar Team versenyzői közül ezen a napon a szlovák Jaroslav Katrinak volt a leggyorsabb - a korábbi enduro-világbajnok a 28. helyen teljesítette a távot, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint egyáltalán nem sietett. Nem kockáztatott, és ennek egyszerű oka volt, méghozzá az, hogy egy darabban akarja átvinni a motorját Afrikába.. "A főnököm viccesen azt szokta mondani, hogy óvatos legyek, mert drága az érckoporsó - mondta Katrinak. -, és én igyekszem betartani az utasításait. Legalábbis Európában biztosan."

A tavalyi Dakar negyedik legjobb újonca, Varga Ákos nem volt túlzottan vicces kedvében, amikor célba ért. Körülbelül a hatvanadik kilométernél ugyanis tönkrement a hátsó kereke: "Amikor a motor elkezdett rázni, már tudtam, hogy hamarosan meg kell állnom. A külső végül öt kilométerrel a cél előtt fordult le a felniről, és noha már csak egy ugrásnyira volt a cél, tudtam, hogy meg kell állnom, megjavítani a gumit. Volt nálam belső és minden szükséges szerszám, ám tizenöt percet így is elvesztegettem."

A Szalay-csapat versenykamionja, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Rack György egység a legjobb magyar egységként a 12. helyen zárta a nyitószakaszt.

Kisék:

Kis Sándor: "Óriási sárból rajtoltunk, tipikus portugál pálya, az egyik kanyarból ki, a másikba be. Százezer ember drukkolt a pálya szélén, fantasztikus volt! Körülbelül féltávig iszonyúan elkaptuk a fonalat, utána nagyon ütemtelen lett a pálya, tele volt meglepetéssel. Szűk kerítések és olajfák között kellett rohanni, kacskaringózni, kétszer majdnem közelebbről is megnézünk egy fát. Fontolgattuk, hogy talán nem ez a legjobb alkalom arra, hogy Portugália olajbogyó termését tanulmányozzuk..."

Kisék eddig remekül haladnak

"Pont ezért visszavettem a gyorsági második felében egy picit a tempóból, nem kockázattam, mert óriási volt már a sár. Nagyon navigációs pálya volt, rengeteg jellel, de Péter remek munkát végzett, s az autó is fantasztikusan működött. Úgyhogy a legnagyobb problémám most az, hogy nagyon sáros lett a gép, nem tudtam hol lemosni, a fiúk most itt tehát megszenvednek vele."

Palikék:

Az RTL Motorsport Klub autós egységei gond nélkül vették az első akadályt. "Egyelőre csak az a célunk, hogy az autót karcmentesen vigyük át Afrikába. Nagyon jónak tartom, hogy nem egy másfél kilométeres prológgal kezdtünk, hanem valódi gyorsaságival. Hihetetlen élmény volt végigmenni ezen a szakaszon, ugyanis elképesztően sok ember állt az út szélén és szurkolt a versenyzőknek. Mi a lehető legóvatosabban versenyeztünk, már csak azért is, mert több helyen igen nagy volt a sár."

Palikék itt még versenyben...

"Egyetlen kisebb bosszúságunk akadt: úgy 30 kilométerrel a vége előtt belementünk egy nagy tócsába, és az oldalablakon jókora adag víz és sár jött be. Ez önmagában nem lett volna gond, de háromtenyérnyi területen beterítette belülről a szélvédőt, így onnantól semmit sem láttam" - mesélte Palik László még mindig fülig sárosan.

2. nap, Szalayék:

Technikás, sáros, sokak szerint igen veszélyes szakaszt teljesített a Dakar-mezőny az év első napján. A kanyargós, technikás, olykor meglehetősen sáros pálya inkább a ralivébés gyorsaságikhoz hasonlított, mint tereprali-pályához, de aki gond nélkül teljesítette, az igazán élvezte. A Szalay Dakar Team sikeresen teljesítette a két európai szakaszt, és várja a folytatást - pontosabban azt, hogy végre elkezdődjön az igazi verseny. Az európai szakaszok ugyanis mindig afféle bemelegítésnek számítanak a Dakaron, az igazi küzdelem Afrikában várható.

Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Frontera): "Jó tempóban autóztunk, mindössze egyszer tértünk le az útról, de annak sajnos meg is lett az eredménye. Nem azzal volt bajom, hogy áthajtottunk egy bokron, hanem, hogy a bokor alatt volt egy hatalmas kő, amely megütötte a kocsi alját, a kormány meg az én kezemet. Mire a szervizparkba értünk, a jobb hüvelykujjam már jócskán feldagadt, és fájt is. Befásliztuk, és remélem, hogy holnapra legalább valamennyire rendbe jön. A pálya egyébként nagyon tetszett, technikás volt, néhány helyen pedig nagyon csúszós, és rengeteg kanyar volt benne. Amiatt egy kicsit hátrányban voltunk, hogy rengeteg autót kellett megelőznünk a rossz rajthelyünk miatt, a helyezésünkkel azonban maximálisan elégedett vagyok."

Varga Ákos (KTM): "Igazi endurós szakasz volt, és nagyon élveztem, kivéve azt a néhány másodpercet, amikor a sáros útról egy betonlapokból kirakott útra kellett ráhajtani. Ott ugyanis elcsúsztam. Szerencsére csak néhány másodpercet veszítettem, és utána folytathattam az előzgetést, mivel az előző napi defekt miatt jó néhány nálam lassúbb pilóta rajtolt előlem."

Jaroslav Katrinak (szlovák, KTM): "Meglepett a jó eredmény, mert egyáltalán nem siettem. A pálya néhány helyen rendkívül csúszós, sáros és ezáltal veszélyes volt, úgyhogy az égvilágon semmit sem kockáztattam. Az igazi verseny még csak ezután kezdődik."

Szilveszter Zsolt (romániai, KTM): "A mai napot végigszenvedtem, mert megfáztam, és emiatt begyulladt a gerincem. De ha nem fájt volna a hátam, akkor sem élveztem volna ezt a szakaszt, mert néhol igazán félelmetes volt. Nem akartam megkockáztatni az esést, úgyhogy inkább visszafogottan motoroztam."

Forrás: MTI

Darázsiék picit ráijesztettek a nézőkre...

Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Rack György (MAN): "A pálya néhol olyan szűk volt, hogy még az autósoknak is tolatniuk kellett, ha be akartak fordulni egy-egy kanyarba. Képzelhetik, milyen volt mindez kamionnal..."

Kisék:

Kis Sándor: "Nagyon megszenvedtünk ma a 'győzelemért', mint mindenki, szerintem. Borzasztó kacskaringós hegyi pályán rohant a mezőny. 800 méter mély szakadékok mentén autóztunk egész végig, ésszel kellett menni, ha jót akartunk. Tipikus szamárút volt, ahol régen a csacsiknak, most nekünk kellett ott elférnünk. A mi autónk nem nyilván nem ilyesmire van tervezve, s a meglehetősen nagy tengelytávolsága miatt ez számunkra nagyon veszélyes játszma volt. Végig kettes, maximum hármas fokozatban mentünk. Czegó hozzáértése és felkészültsége óriási segítség volt nekem, minden kanyar előtt visszaszámolt, így tudtuk megvédeni tegnap szerzett vezető pozíciónkat."

Palikék: 

"Beestünk egy árokba, és a kikecmergés némi időt vett igénybe. Vagy nyolc autó elhúzott mellettünk, mire egy Toyota megállt, és kicibált minket. Amúgy az autó rendben van, a pályát pedig nagyon élveztük" - mondta Palik László a gyorsasági céljában.