8. nap: Szerelés Laayouneban. Száguldás a Szaharában.

Vasárnap este meghitt, hangulatos sivatagi tábortüzek mellett pihenték ki az előző nap fáradalmait a Budapest-Bamako versenyzői. A 13-as Fiat Ducato legénysége újévi lencsepartira hívta meg a résztvevőket. A csapat szakácsa, Borbély Béla a sivatag csillagos ege alatt bográcsban főzte a hagyományos újévi ételt. A lencsét azok sem hagyták ki, akik korábbban tevepörköltet falatoztak egy szomszédos beduin sátorban.

Vasárnap először tért le a mezőny a betonútról, és a sivatag homokjában töltötte az éjszakát. Hétfő reggel napkeltével keltek újra útra a versenyzők, és teljesítették az első 10 kilométeres sivatagi távot. A OffRoadStation.com 10-es rajtszámú G Mercijének a terepszakaszon eltört a tetőcsomagtartója, és kishíján el is hagyták. Kénytelenek voltak egy hosszabb "pit-stop" kiállásra begurulni Laayoune városába, ahol egy lakatosmester három óra alatt visszahegesztette a letört fémdarabokat.

Velük tartottak többen is a mezőnyből, és ha már ott voltak, elvégeztettek néhány rutin karbantartási munkát. A mezőny nagy része viszont már robogott dél felé a keskeny szaharai autóúton. A monoton táj egyhangúságát az óceán szépsége és a naplemente fantasztikus színei ellensúlyozták.

A Teréz Anya Jótékonysági Díjért ma többen komoly erőfeszítéseket tettek. Horváth András Zoltán és Király László egy elakadt Porsche Cayenne defektjét segített kijavítani, és a pórul járt mauritán sofőr életét vízzel mentették meg. A szolidarátás ereje a sivatagban még erősebb. Erről tett tanúbizonyságot délután Horváth Szilvia és Kókai Tamás is, akik Land Rover Denfenderükkel közel 200 kilométeren keresztül vontattak egy 20 éves lengyel Mercedest Dakhlába. "Polak Wengry dva bratanki, thank you" - hangzott a hálás lengyelek búcsúja Dakhla első autószerelőjénél.

budapestbamako.org

Szerelés a homokban

A trabisok ismét remekeltek annak ellenére, hogy az önindítójuk ma is gyengélkedett. Az egyik katonai ellenőrzőpontnál nem indult újra az autó, így a katonák tolták be a Trabantot, amit errefelé mindenki veterán Peugeot-nak néz. A Polgár testvérek az önindítóra egy jól irányzott ütést mértek egy pajszerrel, mire az ismét megjavult. Hiába, a percíz szaktudás és a drága műszerek mindig meghozzák a várt eredményt.

budapestbamako.org

Árnyékban piheg a Trabi

Ma ismét a Moslék.hu csapat ért be elsőnek. László "Cupák" Lajos elmondta, hogy véleménye szerint eddig "már öt óra elonyük" van a B2-n. Másodikként a Viky Team Pathfindere gurult be Ulrichék előtt. A Trabi negyedik helyen farolt be a dakhlai táborba - délután négykor.

budapestbamako.org

Élen a Moslék

A sátorverés nehézségei után erős szélben tértek pihenőre a Nagy Afrikai Futam elszántabb résztvevői. A flancosabbak egy négycsillagos belvárosi hotelben töltötték az éjszakát. A keddi etap során átkelnek az elaknásított marokkói és mauritán határ közötti földúton, és az első mauritán táborban, Nouadhibouban térnek nyugovóra.