Minden csapat célba ért a Budapest-Bamakón

2006.01.10. 12:06

Az indulók közül mindenki befejezte hétfőn a Budapest-Bamako ralit, amely díjkiosztóval és bulival zárult.

Január 9., Bamako:

A nap folyamán lassan szállingóztak be a csapatok a Niger folyó partján fekvő célba. Napbarnított arcok, a portól felismerhetetlen autók és elgyötört emberek hajtottak át a célkapun reggel 8 és este 9 között. Megdöbbentő történetekkel fogadták egymást a résztvevők, az elmúlt néhány éjszakát szinte mindenki a bozótban töltötte Mali különböző részein.

A Budapest-Bamakón, a Velencében kiszállt csapat kivételével, mindenki szerencsésen beért a célba. A moslek.hu csapata tönkrement Audiját Kiffában hagyta, a versenyzők szerelőbuszukkal gurultak be Bamakóba. Kora délelőtt autókereskedők kis csapata szállta meg a célállomás parkolóját, és több autó új gazdára lelt. A verseny parkolója gyakorlatilag pillanatok alatt használt autópiaccá vált, sok járműre még jelenleg is folyik az alkudozás.

A legtöbb versenyző hétfőn tisztálkodott először sok nap után. Mintha az előző 72 óra emberpróbáló viszontagságai már fényévekre lennének, vidáman söröztek a fiúk a szálloda medencéjének partján. Az újabb csapatok pedig sorra érkeztek újabb rémtörténetekkel a járhatatlan utakról, a tönkrement autókról és felőrölt idegekről.


Az, hogy minden csapat célba ért, kizárólag az összetartás és szolidaritás győzelme volt. Szinte egyik csapat sem lehetne Bamakóban, ha valaki nem segített volna valahol az elmúlt két hétben. Az esti eredményhirdetésen és záró vacsorán megjelent résztvevők mellett ott voltak a Mali-Magyar Baráti Társaság tagjai is, a Bamakóban élő magyarok, valamint M. Konte, a Mali Belügyminisztérium rali bizottságának elnöke és Mma Maiga, a Mali Idegenforgalmi Minisztérium kabinetfőnöke. "A Budapest-Bamako nagyon erős híd lehet népeink között"- mondta Maiga asszony.


Eredmények és különdíjak


Hősies magatartásért és önfeláldozásért kiemelt versenyzők:

- Tiba Tamás, aki 1000 kilométeren át vontatott egy Opel Corsát
- Lajos "Cupák" László, aki elsőként riasztotta a többieket a kankossai út rémséges állapotáról
- Méhes György Gyula, Tony Yemm és Kókai Tamás önkéntes autómentői munkájukért

Mali-Magyar Barátság Díjat kapott:

- Mamadu Sidibe és Tocoure Karamouku, Budapesten végzett mali üzletemberek, akik nélkül a Budapest-Bamako nem lehetett volna ilyen sikeres

Totál Eltökélt Csapat Díjat kapott:

- Somogyi Gábor és Szedlákovics Áron, a 19-es Merci legénysége
Szinte veterán autójukkal olyan helyeken mentek át könnyedén és biztonságosan, ahol a terepjáróknak is csak nehézkesen ment.

Low Budget Díj:

- A 14-es autó csapata: Dr. Sarkadi Imre, Markó Ferenc, Bogár Bálint, Dudásné Fejes Ildikó, Berencsi Péter, Fodor Judit
Nem csak, hogy nem került semmibe nekik a Budapest-Bamako, de az ár, amiért eladták mikrobuszokat, nyereséget is termelt. Ők pozitív cash-flow-val zárták a versenyt.

Teréz Anya Jótékonysági Díj:

- Az egyik kereskedelmi tévé forgatócsoportja (Napló) nyerte a Budapest-Bamako legrangosabb díját. Több kiló játékkal, gyógyszerrel és ruhával érkeztek Afrikába. Feladatuk a Budapest-Bamako történetének elmesélése volt, de munkájuknál mindig fontosabb volt, hogy segítsenek. Szombat délután egy mauritániai kis faluban letették a kamerát, és egy haldokló asszony utolsó óráit próbálták elviselhetőbbé tenni gyógyszerrel és néhány kedves szóval.

Verseny kategória:

1. Juraj Ulrich és Daniella Ulrichova (Nissan Navarra)
2. Viky Team - Gábor Attila, Gábor Zsuzsanna és Bacsa István (Nissan Pathfinder)
3-3. Coimbra Racing - Polgár András és Polgár Tamás (Trabant)
Hegyi Viktor és Szabó Tamás (Nissan Patrol)

Az első versenyzők 12-én reggel, a párizsi Air France géppel érkeznek meg Budapestre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK