Az EuroNCAP független szervezet legutóbb mindössze egyetlen modellt tört össze, az új Alfa 159-es ötcsillagos minősítést szerzett. A sportos limuzin közben itthon olcsóbb lett.

A felnőttek és gyermekek biztonságban érezhetik magukat az új Alfa 159-esben, a limuzin e két kategóriában öt, illetve négycsillagos eredményt ért el az EuroNCAP legfrissebb töréstesztjén.

A frontális próbán az Alfa 15 pontot szerzett, ez 94%-os teljesítménynek felel meg, az oldalsó védelem 16 pontos (89%). A biztonsági öv becsatolására figyelmeztető jelzésért járt plusz két egység, az összeredmény így 34 pont. Gyermekvédelemért 38 pont járt, százalékosan ez 78-at jelent. Egyedül a gyalogosok izgulhatnak, ha figyelmetlenül 159-es elé lépnek, védelmükre az Alfa mindössze egy csillagot kapott.


Közben az autó itthoni kínálatában megjelent az 1,8 literes, 140 lóerős benzinmotor, így a sportlimuzin a korábbi 7,8 millió helyett akár hatmillió forinttól elérhető. Az áfa és regisztrációs adó módosítások mellett ez egy további változásnak is köszönhető, az eddigi legfelső, Distinctive felszereltségi szint mellett ugyanis már rendelhető a Progression és a legalsó Impression is. Utóbbival az új, 1,8 literes, 140 lóerős benzinmotorral szerelt 159-esek bevezető áron 5 995 000 forintért elvihetőek, az akció végeztével százezerrel többe kerülnek majd.

Az Impression szint többek között kilenc légzsákot (vezetőoldali térdlufival), mechanikus klímát, villanyos első ablakokat és tükröket, hat irányba állítható vezetőülést, négy irányba tologatható kormányoszlopot, nyolc hangszórós CD-s rádiót, valamint indításgátlót és központi zárat tartalmaz.