Újabb halálos gázolással vége a Dakarnak

2006.01.15. 10:22

Bár szombaton, már Szenegálban elvileg csak az utolsó előtti szakaszát rendezték volna a 28. Dakar-ralinak, gyakorlatilag vége lett a versenynek. Történt, hogy ismét elgázoltak egy kisgyermeket, és a szervezők etappá minősítették a vasárnapi finist a Rózsaszín-tó partjára.

A pénteki és szombati halálos balesetek miatt elmaradt a Dakar-rali vasárnapi utolsó, 31 km-es gyorsasági szakasza - ezt Etienne Lavigne versenyigazgató jelentette be még szombaton. A viadal résztvevői az összesen 110 km-es távot időmérés nélkül teljesítették, azaz "csak" el kellett jutniuk a Rózsaszín-tó partjára, s ezt követően hirdették ki a végeredményt.

A 28. Dakar-ralin az autósoknál a francia Luc Alphand, Gilles Picard duó Mitsubishivel, a motorosoknál a spanyol Marc Coma (KTM) diadalmaskodott, a kamionosoknál az orosz Csaguinék (Kamaz) nyertek. A mieink közül az autósoknál a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) kettős a kitűnő, 29. helyen végzett, a négykerekűeknél Varga Ákosé (KTM) a 60., a kamionosoknál Darázsiáéké a 17., Szobiéké a 25. pozíció lett.

Szombaton az egyik kamion halálra gázolt egy 12 éves fiút, pénteken ugyancsak egy gyermek veszítette életét a viadalon. Az idei Dakaron a szombati volt a harmadik halálos kimenetelű baleset: a 41 éves ausztrál élmotoros, Andy Caldecott még hétfőn a Nuaksot és Kiffa közötti etap 250. kilométerénél bukott, és belehalt sérüléseibe.

14. szakasz, Tambacounda-Dakar, 634 km, ebből 254 km szelektív

Az autósoknál a francia Chicherit volt a leggyorsabb - szakaszgyőzelmet szerezve a BMW-nek. Szalayék a 26. helyen értek célba. A motorosoknál a francia Fretigne (KTM) nyert, Varga a szenzációs nyolcadik helyre hozta be KTM gépét. A kamionosoknál Kabirov nyert, Szobiék a 28., Darázsi a 32. helyen zártak.

Szalaynak ellopták a sisakját

Kéthetes maratoni száguldás (majdnem 9000 kilométer megtétele) után végre megérkezett Szenegálba a Dakar-rali mezőnye - a sátrazás után szombaton este már ágyban aludtak a versenyzők és a sok vödörben fürdés után végre meleg zuhanyt vehettek.

Az utolsó előtti nap is tartogatott azonban vaskos meglepetéseket, ami a Szalay Dakar Team számára nagyon is kellemes volt - miután az élpilóták közül a legtöbben eltévedtek, a csapat motorosa, Varga Ákos bekerült a top tízbe (a nyolcadik helyen végzett). Ez pedig hatalmas fegyvertény. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 26. helyen zárta a Tambacounda és Dakar közötti szakaszt. A Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Rack György kamionos trió számára türelemjáték volt ez a nap, mivel a kamion dobozát gyakorlatilag már semmi sem tartja, úgyhogy vigyázni kellett, hogy el ne hagyják.

Varga Ákos: "Elfáradtam, és éhes vagyok mint a farkas, úgyhogy még nem fogtam fel, hogy a nyolcadik helyen végeztem. A szakasz 160. kilométerénél két egymást követő jel ugyanaz volt az itinerben, ezt nézhették el a többiek. Láttam a jobbra vezető nyomokat, de azt is láttam a roadbookban, hogy nem arra kell menni. A saját fejem után mentem, és akkor jöttem rá, hogy jól döntöttem, amikor észrevettem, hogy a toppilóták jönnek a hátam mögött. Ez új erőt adott - még szerencse, hogy az egyes csekkpontnál bevettem egy fájdalomcsillapítót, mert így nem fájt a sérült kezem - összeszedtem magam, és húztam a gázt, ahogyan csak tudtam. A célban jó néhányan kértek autogramot meg közös fotót, és ez nagyon jól esett, de sokkal jobb lenne már otthon lenni."

Szalay Balázs: "Szerencsére az Opel jól bírja a megpróbáltatásokat, mert bevallom, ma néhányszor elveszítettem a türelmemet. Az első száz kilométeren csak autósokat előztünk, ami viszonylag könnyen ment, mert lassúbbak voltak, ám a Kamazzal nem tudtunk mit kezdeni. Száz kilométert adtam magamnak arra, hogy megelőzzem, ám az egyik kísérletemnél derékba törtünk egy fát és majdnem az árokba borultunk, úgyhogy ezután feladtam a próbálkozást. Annyira közel mentem hozzá, hogy ne poroljon az orrom előtt, és hűségesen követtem. Nem ez volt azonban az egyetlen bosszantó dolog, ami ma történt: reggel a rajt előtt valaki ellopta a kocsiból a sisakomat. Már csak három perc volt hátra a rajtig, amikor észrevettem, hogy nincs mit a fejemre tenni. Laci gyorsan megállított egy szervizkamiont, valakinek a fejéről lekönyörögte a sisakot, és így végül el tudtunk indulni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ma nem volt időm beletenni a sisakba a pénztárcámat, mert egyébként ott szoktam tartani. Örülök, hogy itt vagyunk Dakarban, már csak azért is, mert nem volt könnyű eddig eljutni."

Darázsi Zsolt: "Óvatos voltam, amennyire csak lehetett, nem akartam kockáztatni, hogy elhagyjuk a kamion hátulját. A szakasz élvezeti értéke így a nullával volt egyenlő."

Sérült motorosaink Budapesten

Vasárnap reggel megérkezett Budapestre Kátai Péter és Szilveszter Zsolt: a két motoros, akiket eddig a Kanári-szigetek egyik kórházában ápoltak, a Dakar-ralin szenvedett balesetet. Szilveszter, aki Szalay Balázs csapatában, a regionális MOL Dakar Team tagjaként indult a viadalon, múlt szerdán karambolozott: a romániai magyar versenyző az erősen szembe sütő nap miatt összeütközött a belga Patrick Lebonnal. Kátai ugyanezen a napon 150 km-es sebességnél nem vett észre egy sziklát és bukott. A két motoros Magyarországon további orvosi ellátásban részesül, a repülőtérről mindkettőjüket kórházba szállították.

A végeredmény

autósok
1. Luc Alphand, Gilles Picard  (francia, Mitsubishi)
2. Giniel de Villiers, Tina Thorner (dél-afrikai, svéd, Volkswagen)
3. Joan-Nani Roma, Henri Magne (spanyol, francia, Mitsubishi)
...29. Szalay Balázs, Bunkoczi László (OPEL Frontera)

motorosok
1. Marc Coma (spanyol, KTM)
2. Cyril Despres (francia, KTM)
3. Giovanni Sala (olasz, KTM)
...60. Varga Ákos (KTM)

kamionok
1. Vlagyimir Csaguin, Szemjon Jakubov, Szergej Szavosztyin (orosz, Kamaz)
2. Hans Stacey, Charly Gotlib, Bernard der Kinderen (holland, MAN)
3. Firdausz Kabirov, Ajdar Beljajev, Andrej Mokejev (orosz, Kamaz)
...17. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Rack György (MAN)
...25. Szobi Balázs, Jobbágy Ákos, Éder Attila (MAN)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK