Második nap már a gyárilag 18 colos felnivel szerelt csúcsverzió, a 177 lóerős dízellel és hatsebességes kéziváltóval szerelt RAV4 X névre keresztelt változat slusszkulcsát sikerült megszerezni. A kulcsot itt képletesen kell érteni, mert csak egy távirányító fityegett a karikán, a 2,2 literes dízelmotort ugyanis gombbal lehet elindítani a műszerfalról. Bőrülés, tolatókamera, napfénytető és egyedi metálfény a csúcsverzió főbb ismérvei, de a leglényegesebb paramétereket számokkal lehet kifejezni: 177 lóerő és 400 Newtonméternyi nyomaték a négy keréken.

A már korábban emlegetett Avensisben és a Corolla Versóban is bizonyító dízel a másfél tonnás RAV4-ben sem okozott csalódást, ráadásul az intelligens nyomatékelosztónak és összkerékmeghajtásnak köszönhetően - hiába a magasabb karosszéria - elképesztő stabilan fekszi a tempós kanyarokat. A görcsös úttartás és megingathatatlan karosszéria elméleti hátterének egy külön prezentációt is tartottak, ám szerencsére nem érték be annyival, hogy hozzánk vágtak egy sereg hárombetűs rövidítést, hanem össze lehetett hasonlítani a második és harmadik generációs RAV4 képességeit. Megfelelő helyszín hiányában a Toyota egy portugál katonai bázis feles kifutóját bérelte ki és alakíttatta át a demonstrációhoz. Első körben a régi modellel kellett szlalomozni a fellocsolt műanyag lapokon - amelyek a tükörjeget voltak hivatott szimulálni -, majd jött a friss hús.

Ahol a második generáció menthetetlenül keresztbefordult 30 km/órás sebességgel, ott az újjal 40-nel lehetett kacskaringózni, időnként hallható pittyegéssel, amely az elektronika beavatkozását jelezte. Ez a produkció azért jöhetett létre, mert okos kis műszerek menet közben folyamatosan változtatva osztják el a teljesítményt a négy kerék között, szükség esetén azért rafináltan fékezgetve, és mindezek tetejébe még a helyes kormányzásba is besegít az autó, garantáltan bolondbiztos.

Forrás: [origo]

Képgaléria a tesztvezetésről

A bemutatón ugyan nem győzték hangsúlyozni, hogy az új RAV4 nem a terepjárókat, hanem a konkurens SUV-okat szeretné továbbra is maga alá gyűrni, azért volt egy off-road tesztút is, ahol egyéni habitustól és ambíciótól függően lehetett gyilkolászni a tesztautókat. Meredek földes, anyagos kaptatón ki lehetett próbálni az elindulást segítő rendszert (Hill-start Assist Control), míg a kis domb túloldalán az automatikus ereszkedést lehetett tesztelni (Downhill Assist Control). Jó tudni, hogy ilyenek is vannak az autóban, bár kötve hiszem, hogy egy átlagos RAV4-tulaj olyan nagyon sűrűn kihasználná eme kis figyelmességek előnyeit a betondzsungelekben.

A kizárólag Japánban készülő RAV4-esek értékesítése februárban kezdődik - egyelőre ismeretlen áron - háromféle motorral és egy sereg felszereltségi szinttel. A már említett két erőforrás mellett létezik még egy kisebb teljesítményű dízel is, 136 lóerővel és 310 Newtonméteres nyomatékkal. Lesz kétkerékmeghajtásos verzió is, ám ez csak Japánban kerül forgalomba, ami viszont lényegesebb: háromajtós változatnak se híre, se hamva. Kár, pedig üde színfolt a volt a kis minidzsip az egyre pocakosodó SUV-ok között. És ha már SUV, akkor derüljön ki, hogy a RAV4 mi a póknak a rövidítése: Recreational Active Vehicle with 4 wheel-drive.

Nógrádi Attila

Forrás: [origo]