Az összehasonlító videó forgatása kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy az egyik pillanatban a Swiftben, a másikban már a Clióban ülve, ugyanazon a pár kilométeren, ugyanazokban a kanyarokban tapasztaljam meg a különbségeket. Amellett, hogy Bertalan és Nógrádi kollégák, valamint Smidt kollegina mellett jómagam is vezettem őket "forgalomban", városban és azon kívül.

Swift-képek > Clio-fotók > összehasonlító videó

Ezt a dízel Cliót a szokásoson túl további kétféle szemmel figyelgettem. 1.: volt nekem az előző generációból egy, és éppen ilyen motorizáltságú (3 kW-tal és 20 Nm-rel tudott csak kevesebbet). 2.: a némi csalódást keltő 1.6-os benzines után vajon ez a dCi megérteti-e velem, miért a Renault-é lett a 2006-os Év Autója-díj?

A régi-új összevetésben arra jutottam, hogy az enyém anno jobban ment. Hiszen sokkal, majd' 200 kg-mal könnyebb volt. A számok is ezt mondják, gyorsulás 0-100 km/h: 12.2 vs. 12.7... És ennek a legfrissebbnek abszolút más a hangja. Már nyilván nem a motor miatt, mert az ugyanaz, hanem a szigetelés jobb, másabb. És jobb az üléshelyzet, és már nem olyan idétlenül teherautósan áll a kormány. Illetve hát felnőttebb, minőségibb érzetet nyújt ez az új Clio. Drágább? Naná. De nagyobb, hátul is elférni benne, csomagtartója is nőtt, biztosabban is fekszi az utat, masszívabb.

Forrás: [origo]

Futóművén is reszeltek, ezzel együtt hasonlóan, csöppet ideges. Elsokallt kanyarban előszeretettel indul meg a hátulja. Összességében azonban komfortosabb, igényesebb. A méretnövekedés bizonyára a fogyasztásra is kihat, de nem olyan vészesen. Az enyémmel hajdanán volt, hogy több mint ezer kilométert tettem meg tankolás nélkül, az baromi jó volt - 4,5 liter gázolaj körül kért százon.

És, hogy ez az új Clio már - nem kevés Renault-hoz hasonlatosan - ötcsillagos töréstesztet produkált? Jó tudni. És a legszubjektívebb, hogy tetszik-e vagy sem: tetszik. Én konkrétan az erősebbik dízelt választanám, de főleg várom a Sportot, nagyon. És ezzel a mondattal át is kanyarodtam a kettes ponthoz, sőt rögvest zárom is a szigorúan cliós fejezetet: dízellel nekem inkább bejön az Év Autója. A kormányzásával ugyan még mindig nem békéltem meg, az ára, mondjuk éppen ennek a tesztautónak 4,3 millió forint, nem kevés pénz. Persze gazdag felszereltség, és még egyszer, a lényeg: tágas, családbarát. Clio-teszt.

Forrás: [origo]

No, bezzeg a Swift nem feszegeti az osztály határait a Clióval (és még például a Fiat Grande Puntóval) szemben. Kicsi, ha nem is sokkal kisebb. De ez a hátrány mind az utastér, mind a csomagtartó méretében bizony tetten érhető. A Renault dízelmotorjai régóta jelesre bizonyítottak, a Suzuki eddig inkább benzines volt. És valószínűleg ezután is az marad, ez a verzió csak színesíti a palettát. Jut eszembe, Swiftem is volt, 1.3-as, ötajtós, GLX, majd egy GLS, azaz háromajtós is. Akkor még csak benzines lehetett.

A DDiS-ről: eleve kisebb a lökettérfogat, kevesebb az erő, a nyomaték is. De könnyebb a kasztni. És megkockáztatom, hogy jobb a futómű. Semlegesebb, biztosabb. Közvetlenebb, akárcsak a kormányzás. Persze nem lehetett nagyobb sebességgel venni azokat a bizonyos kanyarokat, mint a Clióval - Swiftünk 69 lóereje és 170 Newtonmétere nem enged vérbő sportolást. A 165 km/órás végsebesség elég, a 14.2 másodperces gyorsulás meg csak azért fogadható el, mert a valóságban kevesebbnek tűnik. Nyomaték, rugalmasság, tudják.

Forrás: [origo]

Amire nagyon kell vigyázni, az az, hogy lehetőleg sose essen 2000 alá a fordulat, és akkor elkerüljük a jókora turbólyukat, nem bólogatunk kényszeredett mosollyal minden egyes váltásnál, satöbbi. Némi hozzászokást követően simán felvesszük a dízel Swifttel az önmagát ki tudja, miért és hová hajszoló fővárosi forgalom tempóját, sőt apróbb meglepetéseket is okozhatunk a minket, autócskánkat lesajnáló "ellenségeknek".

Aztán meg itt a Swift dízel aduja, ez a 3 milliós árcédula. Csak a klíma hiányzik. És egy kis erő. Meg, hogy szélesebb fordulatszám-tartományban, ne csak 2000-től 3500-ig éljen a motor. De legalább nem fogyaszt sokat, nem is olyan hangos, és nem kell mindig visszaváltani előzéskor.

Forrás: [origo]

Ha kisautót vennék turbós dízelmotorral, hát a Swiftet sem hagynám le a jelöltek listájáról. Remek vétel lehet azoknak, akik nem tapossák szét a pedált, akiknek nem azért kell a gázolajos üzem, hogy bizonyítsanak valamit, aminek semmi gyakorlati értelme nincsen. És négycsillagos lett a töréstesztje, nem rossz. És milyen jól néz ki! Csak legyen olyan igénytelenül megbízható, mint elődje volt. Naná, hogy Suzuki-ügyben is tűkön ülünk, a Sportra várva.

Fura ez. A Clióban és a Swiftben is betyárosabbak a benzinesek, mégis ott tartunk, hogy a dízel sem hülyeség. Már ebben a kategóriában sem. Ha nem sportolunk, nem növelünk lökettérfogatot, nem turbózunk, nem változtatjuk a szelepvezérlést meg ilyenek, akkor nekem 1.3-as, háromajtós Suzuki kéne, szerintem. És most, hogy az új Swift már mindenki ismerőse, még két kritikácska: a legalacsonyabbra állítva is magas az üléspozíció, és a pohártartóból csúnyán kizúg az üdítő, ha.

Kántor István