Szupertakarékos dízel-hibrid motor 2010-től

2006.02.01. 12:46

A PSA Peugeot Citroen bemutatta új hibridfogyasztású, dízel-, illetve villanymotorral egyaránt felszerelt modelljeit, amelyek 30 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint hagyományos társaik. A sorozatgyártás 2010-től indul.

Az új személygépkocsik nem csak a dízeleknél gazdaságosabbak, hanem 25 százalékkal kevesebbet fogyasztanak a Toyota által kifejlesztett, benzinnel és eletromos árammal működő hibrideknél is. A modellek ezenkívül rekordot döntöttek a CO2-kibocsátás terén is: kilométerenként mindössze 90 gramm széndioxidot juttatnak a levegőbe. "Ez a technológiai áttörés a dízel-befecskendezéshez hasonlítható" - mondta el Jean-Martin Folz, a PSA elnöke.

Az akkumulátorok lassulásnál, vagy fékezésnél töltődnek fel, a villanymotor a városban, 50 km/h sebességnél automatikusan bekapcsol. Országúton, nagyobb gyorsulásoknál az 1,6 literes dízel HDI-motor további 35 százalékkal növeli az elektromos erőforrás teljesítményét. A dízel-hibrid sorozatgyártását 2010-ben kezdik, több tízezer példányban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK