Nagy lábon - Mercedes-Benz ML 500

2006.03.01. 11:09

Tele? - kérdi a kutas. Eeegen, de megoldom, köszönöm. Nem tágít, érdeklődve figyeli, ahogy két-három kínosan hosszú perc alatt kilencvennél is több litert tankolok - szemében irigységgel vegyes szánalom. Különben fantasztikus darab az új M osztály, de inkább dízellel kéne. Nézzen a cikk mellé autósmozit, nem is egyet!

Az úttörő visszatér! - ezzel a címmel számoltunk be az új M osztály ralis-őslényes menetpróbájáról, amelyen egy kicsit körülbelül minden olyan helyzetben vallattuk a Mercedes-Benz kiválóságát, amire csak számíthat leendő tulajdonosai kezei és lábai közt. Leszámítva a gengszterkedést és egyéb nem túl pozitív dolgokat, amelyeket nem kevesen egy ilyen tankhoz kapcsolnak - reméljük, tévesen.

Úttörőztünk, mert az ML a mostanság hódító SUV-kategória egyik (vagy A) megteremtője. Nem is ez az, ami számít, hanem az, hogy ez az ML már első blikkre, aztán másodikra is, a teszt után meg végképp sokkal jobbnak, érettebbnek tetszik alvázas szerkezetű, műanyagjaiban nem prémium elődjénél. Egész fura volt az egyik este Budapest belvárosában egymás mellett látni a már 8 éves konstrukciót és az újszülöttet, a méretes, pompázatos újszülöttet. (Díszes-közös fotó nem készülhetett, ühüm, így is elég zorkón pillantgattak át a fiatalemberek...)

Hosszában 150, tengelytávjában 95 milliméterrel nőtt az M osztály, ezek a legkomolyabb tételek. A szélesség 71 mm-es gyarapodása, illetve a magasság minimális, egészen pontosan 8 mm-es csökkenése a nyúlással párhuzamosan azt eredményezi, hogy őMercisége rendesen gyúrt a megjelenésre. Nem mintha eddig ne lett volna kiállása. Az igen valószínű, hogy akinek már korábban is bejött a típus, annak az új generációra is beindul a fantáziája.

És az is borítékolható, hogy nem kizárólag házon belülről érkeznek a vevők. Túlnyomórészt amerikaiak, de jó sokan vén kontinensünkről is, legyenek gazdagabb államok tisztességes, adófizető polgárai, vagy térségünkben, meg kissé keletebbre tartózkodó akárkik. Mert az ML-féle drabális, fényűző, erős és hivalkodó presztizsű városi terepjárókra egyre nagyobb az igény, kell a népeknek a behemót, kábé mindencélú személygépjármű.

Nyújtják ők a minőségi méretet, a helyet utasoknak és csomagoknak, de nem buszok vagy teherautók. Naná, hogy B kategóriás, mezei jogsival is - könnyen - vezethetőek, és hát jobban is néznek ki, mint mondjuk egy - amúgy nem lebecsült - Ikarus vagy IFA. Aztán: nem rettennek meg a betondzsungelektől, kompatibilisek a parkolóházakkal és a gépi mosókkal is, pedig úgy általában kétszer akkorák, mint a kimondottan urbánus minik.

Forrás: [origo]

képek az ML 500-ról > M osztályos fotók > a videó > még egy mozi

És aztán: elboldogulnak minimálterepeken, ott, ahol sokan feladják, ők vidáman viszik apát és anyát, a lurkókat, Morzsit meg a szánkót, a léceket - vagy a 2-3 tonnás vontatmányokat. De nem terepjárók. Nincs felezőjük, se szigorú alvédelmük, se hihetetlen terepszögük és kapaszkodóképességük, pocakmagasságuk. Mindenből tudnak egy keveset, eleget.

És még aztán: egy SUV, és az ML 500 sem sportkocsi. "Csak" úgy megy. Hogy nagyon. Nem egy sportnak vagy sportosnak titulált kocsinál jobban, ha arról van szó. És meg még aztán: nem is egy utazó limuzin, de közel olyan komfortos, csöndes és szórakoztató. Végül: nem lakás vagy lakóbusz, nincs benne konyha, fürdőszoba, ágy, ilyesmi (mondjuk lehet, ha valaki nagyon rááll a témára), de annyiba kerül(het). És nem versenyautó, de akár annyit is fogyaszthat.

Forrás: [origo]

Nem, nem lépcsőztünk vele, de simán vitte volna

És egy ekkora, sportos, sokcélú szabadidőautó még baromi biztonságos is, pedig nem páncélszekrény. Csak néha úgy néz ki. Hogy azok is törnek? Ja, végül is. Mindegy, a közelmúltban nem azért teszteltünk, vezetgettünk annyi suvot, savot, szuvot, szavot vagy eszjúvít, mert részünkről direkt, hanem azért, mert ontják őket a gyárak, itthon is szépen van rájuk kereslet, és naná, hogy érdekesek. Tanulságosak, elképesztőek. Ilyen volt a BMW X3 és X5, a Cadillac SRX, a Jeep Grand Cherokee, a Lexus RX 400h, a Saab 9-7X, a Volvo XC90.

Ilyen a Mercedes-Benz M osztály is, és már itt van a harmadik nagy német, az Audi is a Q5/Q7-tel. Meg még többek is nyomakodnak ebbe a szegmensbe, de inkább ne is távolodjunk el a csillagos márkától, hiszen érkezik a még nagyobb, még impozánsabb, még mindenebb GL osztály. És MLK is lesz. Semmi cicó.

Forrás: [origo]

Remek akusztikájú egy ilyen aluljáró, főleg az ML 500-zal...

Nos, tessék értékrendileg elhelyezni, amit el kell, a következő oldalon már csakis az ML-lel foglalkozunk. Útravalóul, a vetélytársakkal összevetve annyit, hogy pazar, szemtelenül jó, bátran lehet rá fogadni, hogy nagy siker lesz. Kettő valami van, ami ha nem is ellene, de mellette sem szól, hamarost kiderül, mik ezek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK