Balesetveszélyes lehet magányosan autózni

2006.02.15. 9:07

Egy brit tanulmány szerint a magányos sofőrök gyakrabban részesei közlekedési balesetnek, mint azok, akik nem utaznak egyedül.

A britek ismét egy érdekes közlekedési felmérést készítettek. Most 2000 autóst kérdeztek meg arról, hogy saját tapasztalataik alapján, ha egyedül utaznak autójukban, elkalandozik-e a figyelmük a vezetésről.

Az eredmény meglepő, a válaszolók 39 százaléka mondta, hogy gyakran kapják magukat azon, hogy nem az útra figyelnek és csak 22 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy akkor sem koncentrálnak az útra, ha utast szállítanak.

A válaszolók 20 százalékát büntették már meg magányos autózás közben valamilyen közlekedési kihágás miatt és csak 9 százalékukat terelte félre a rendőr, amikor utassal autóztak.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban bejáratott módon működő carpool sávok nem csupán a környezetvédelem szempontjából jelentősek. Ezekben a forgalmi sávokba ugyanis csak akkor lehet behajtani, ha a vezető nem egyedül utazik.

Az ezzel kapcsolatban elhangzott kérdésre a felmérésben résztvevők 48 százaléka válaszolt úgy, hogy támogatná az ilyen sávok Nagy-Britanniában való bevezetését, és 20 százalék válaszolt úgy, hogy utast is vinne, hogy használhassa a gyorsforgalmi sávot. A felmérésből az is kiderül, hogy a britek 8 százaléka osztja meg autóját másokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK