Egy tanulmány szerint a túl sok közlekedési tábla csak összezavarja a vezetőket, és ez is okozhat balesetet.

A RAC alapítványt az Egyesült Királyságban a környezetkímélő és gazdaságos közlekedésért hozták létre. Egy közlekedésbiztonsági konferencián azt hangoztatták, hogy a vezetőket alaposan összezavarja a túl sok közlekedési tábla, felirat és egyéb jelzés.

A vezetők ugyanis átlagosan három és hét dologra tudnak egyszerre koncentrálni, ez a szám pedig erősen függ az egyéntől, illetve fizikai és szellemi állapotától.

Az alapítvány szerint a közlekedési tábláknak inkább a biztonságot kellene szolgálniuk, ám főleg a bonyolultabb kereszteződésekben szinte lehetetlen az összes táblát első pillantásra átlátni.

A koncentrációt a táblák mellett tovább rontja a rádióhallgatás, illetve a navigációs rendszer használata. A vezetők egyébként gyakran ösztönösen próbálják kiszűrni a zavaró tényezőket, így például ha figyelmüket át kell csoportosítaniuk, nem tudatosan lehalkítják a rádiót.

A King's College pszichológusa, Glenn Wilson szerint az alkohol és a drogok gátolják leginkább a koncentrációt, ám már a fáradtság is komoly kockázatot jelent a nagyvárosi közlekedésben.

A hölgyek egyébként az eddigi vizsgálatok szerint szerencsésebben küzdenek meg azokkal a forgalmi helyzetekkel, amelyekben meg kell osztani figyelmüket.