Kívül-belül keveset változott a Renault legnagyobb darabszámban értékesített modellje, a Mégane, a legfontosabb tán, hogy ára maradt a régi.

Következő fázis - írtuk tavaly áprilisban, amikor a Renault kicsit átrajzolta a Lagunát. Második fázis - írjuk most, miután megismertük az új Mégane-t: ha lehet, vele még kevesebb történt, mint a nagyobb testvérrel. De előbb essünk túl a kötelező körökön. Szóval a Mégane II-ből bemutatása óta több mint két és fél milliót gyártottak a franciák, 2003-ban és 2004-ben Európa legnépszerűbb autója volt, vagyis van mire büszkére lenni.

Ami azt illeti, a Mégane a Renault eladásainak 40 százalékát teszi ki, igazi klasszikus, amely most mégis megért egy piciny ráncfelvarrásra. Ahhoz képest, hogy optikailag nem sok minden történt vele, kemény 83 millió eurót feccöltek az új modellre, ennyibe került a fejlesztés, a tökéletesítés, ésatöbbi. Na de mi történt kívül?

Bevallom, magam nem tudnám szebben megfogalmazni, mint ahogy a sajtóanyagban olvastam. "Az új fényszórók sokkal modernebb benyomást keltenek az új, elliptikus elemeknek köszönhetően, amelyek kiemelik az új Mégane átdolgozott, innovatív külsejét. Erre ráerősít a hűtőmaszk hangsúlyosabb V-alakja, amely módosított lökhárítón végződik." Na igen, kicsit más a légbeömlő, most már "harmonikusan illeszkedik a formatervbe", de első blikkre igencsak ismerősnek tűnik a második fázisos, továbbra is öt karosszéria-változatban elérhető Mégane.

Hátul újak a lámpaburák, de semmi komoly hókuszpókusz, a lökhárító-dizájn "az ütközésvédő ágyazás használatával markánsabb lett". Csakúgy, mint a Clio III esetében, a típusjelzés a far jobb alsó sarkába került, ezenkívül kiemelendő még, hogy a Mégane Sport teljesen új hűtőmaszkot kapott, s kicserélődtek a dísztárcsák és felnik. A szépészeti bevatkozást amúgy persze, hogy nem vitték túlzásba a mérnökök, a felmérések szerint a Mégane formája rendkívül kedvelt Európában, felesleges lett volna hát teljesen átfazonírozni.