Bill Milbrodt gondolt egyet, és leharcolt Honda Accordjából körülbelül másfél év alatt egy egész zenekarnyi hangszert építtetett.

Bill Milbrodt New Jersey-ben él, és zenészként keresi kenyerét. Egy nap úgy gondolta, hogy véget vet öreg Honda Accordja szenvedéseinek, ám nem akarta, hogy az autó a roncstelepen végezze.

A kétszázezer mérföldet futott kocsin megfakult a fényezés, a rugók már kikandikáltak a futóműből, és amellett, hogy a motorból folyt az olaj, olyan zajjal működött, mint egy betonkeverő, és úgy füstölt, mint egy gyárkémény.

Bill úgy gondolta, hogy ha már véget kell vetnie szeretett autója életének, akkor a kocsi élhetne tovább a zenéjében. Így a zenész körülbelül másfél év alatt egy sor hangszert készíttetett autójából, amelyeket saját együttesével meg is szólaltat.

Zenéjük különleges elegy, a jazz és a komolyzene hangzásából tevődik össze, amely mindenképp kellemesebb élmény lehet egy betonkeverő hangjánál.

Mielőtt a hangszerek elkészültek volna, az autót hozzáértők bontották alkatrészeire, majd az egész halmot átszállították egy fémszobrászhoz, ahol tizennyolc hónap alatt egy egész csapatnyi szakember segítségével megszülettek a hangszerek.

A húros szekciót például a légszűrőből és az ablakkeret egy részéből készült léggitár, valamint a benzintartályból, a hűtő egy részéből és a féknyeregből született nagybőgő képviseli.

A rezesek feladatát egy, a McPherson felfüggesztés darabjaiból és a váltómechanizmusból épített harsona, a fafúvósok hangját pedig a küszöbből és a klíma csöveiből készült fuvolák látják el.

A fafúvósok között egy szaxofon is helyet kapott, amely a féltengelyből, és a keresztmerevítőkből készült. Az egyik felniből és az apróbb alkatrészekből készült el az ütős szekció, amely ötvenöt darabból áll.

A teljes hangszerkészlet az öreg Accordból származik, leszámítva egyetlen alkatrészt, a kipufogót, amely annyira rozsdás volt, hogy nem lehetett vele mit kezdeni. Ráadásul valószínűleg egyetlen zenész sem fújta volna meg a korommal és egyéb káros anyagokkal átitatott szerkezetet.

Milbrodt jelenleg darabokat komponál különleges együttesének, amelyhez figyelembe kell vennie azt is, hogy hangszereit egészen eltérő módon kell megszólaltatni, mint a hagyományos hangszereket. Például a fafúvósoknál használt lapos nád helyett kör keresztmetszetű nádat használ, amelyet igen nehéz rezgésbe hozni.

A különleges hangszerek először 1995-ben szólaltak meg, ezt követően tíz éven át finomították, hangolták őket, mielőtt együttesként összeálltak. A Car Music Project névre keresztelt formáció 2005-ben több sikeres koncertet adott, és terveik között szerepel saját lemez megjelentetése is.

Míg a lemez megszületik, addig is itt bele lehet hallgatni a különleges zenébe, amely a jazzrajongóknak igazi csemege.