Előttem az utódom - Mazda5 2.0 CD 143 GT

2006.03.06. 13:21

Mazda5 autósmozi > még több fotó az autóról

Annak ellenére, hogy az 5-ös a 6-os belső formavilágát örökölte, és belterének kialakítására, a felhasznált anyagokra szemmel láthatóan sok gondot fordítottak, az igazi finomság mégis a motorháztető alatt lapul.

Tesztautónk ugyanis az erősebbik, 143 lóerős MZR dízellel érkezett hozzánk, és mi ennek nagyon örültünk. Például azért, mert a megújult erőforrás érezhetően finomabban jár, halkabb, és valóban bivalyerős is. Ó, és a nyomaték! 360 newtonméter már 2000-es fordulattól, amitől az ember rosszkedve egy pillanat alatt elmúlik, és vissza sem merészkedik még jó sokáig.

Igazán élvezeteset a zalai dombok között autóztam a Mazdával, amelyben aktívan közreműködött a kipörgésgátló és a menetstabilizátor is, úgyhogy ezt most nem részletezném tovább. Legyen elég annyi, hogy a lenti autópályás manőver miatt féltem megnézni, mennyit fogyasztott az autó. Félelmem alaptalannak bizonyult, ugyanis ezzel az erőltetett vegyes használattal 7 liter lett a Mazda5 fogyasztása. Ugye, hogy ez egy nagyon kellemes adat egy ekkora, és ilyen erős dízeltől?

Manapság egyébként a dízelek működési komfortban a benzinesek színvonalán állnak, és ez egyáltalán nem túlzás. Noha a zajszigetelés terén számomra a Renault az etalon, a Mazda5 érezhetően jobbat nyújt a Premacy hidegen hangosan kerepelő DiTD erőforrásánál, amely nagyobb sebességnél sem halkult számottevően.

A Mazda5-ben csak a szélzaj furakodik be némileg az utastérbe, igaz, hogy - félve merem leírni - úgy 180 km/óra környékén. Ekkor is csak a hatalmas, teherautónyi méretű tükrök körül hallani némi turbulenciát, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Pláne azért nem foglalkoztatott túlzottan a dolog, mert éppen örültem a hatfokozatú, pontosan működő váltónak, és azon gondolkodtam, hogy ismét jól eltalálták az autó futóművét.

Noha a Premacy némileg feszesebb volt, ennek különösen a nagy tempójú kanyarokban lehetett hasznát venni, az 5-ös sem rossz, bár érezhetően buszosabb, és kevésbé közvetlen, mint elődjének futóműve. Ez legyen a legkevesebb, mert cserébe viszont hatalmas méretei ellenére az autó tökéletesen belátható, irányítható és manőverezhető, még a szűkös, belvárosi utcákban is.

Azért egy tolatóradarnak örültem volna, és gyanítom, a leendő tulajok is örülnének majd, hiszen a kisebb hátsó szélvédő miatt elveszett érzés a hátramenetben való manőverezés az autóval. Ugyanígy örültem volna, ha megmaradnak az 5-ösben is a Premacy kivilágított piperetükrei - le sem próbálom tagadni, hogy nőszemélyből vagyok. Kényelmes is vagyok, ezért szintén hiányoltam az ülésfűtés ki és bekapcsolt állapota mellé egy köztes, amolyan langyos fokozatot is.

Forrás: [origo]

Most pedig hiába töröm a fejem, egyszerűen nem jut eszembe más, ami még hiányzott volna az autóból. Babakocsit, járókát, hat és fél tagú családot nem szállítok, tehát sem a hat és fél ülésre, sem pedig a csomagtartóból a harmadik sor által elfoglalt rakodótérre nem lesz szükségem. Éppen ezért megelégednék a négy és fél üléssel, no és nem adnám alább a 143 lóerős dízelnél, ám ezt az árlista szerint nem lehet összekombinálni.

Itt el is érkeztünk az átkos anyagiakhoz, vagyis az ár- és felszereltségi listához. Nézzük először a motorválasztékot. Benzinesből választható az 1,8 literes 116 lóerős, és a 2 literes 146 lóerős. A dízel paletta ennél jóval szélesebb, háromféle 110 lóerős és ugyanennyi 143 lóerős felszereltségi szintből, valamint a kiegészítők bőséges listájából lehet választani. A legolcsóbb Mazda5 5 349 900 forint regisztrációs adóval, ezt az összeget az 1.8i CE modellért kell a pénztárban felejteni.

Forrás: [origo]

A legdrágább Mazda5 a 2.0 CD 143 GTA, amely egy alaposan felextrázott, sportos kiegészítőkkel ellátott modell, 7 699 900 forintért. Tesztautónk, a 2.0 CD 143 a GT felszereltségi szintet kapta, amely - mint az előző modell esetében is - sötétített üvegeket, fekete üléshuzatot, és ezüstszínű műszerfal betéteket és belső kilincseket tartalmaz. Ezen felül például kormányról vezérelhettük a CD-s rádiót, tarthattuk a sebességet a tempomattal, párátlaníthattunk az automata klímával, hátsónkat sütötte az ülésfűtés, az ablaktörlő pedig magától tudta a dolgát.

Soha nem volt olcsó mulatság Mazdát vásárolni, ám a Mazda5 valószínűleg több hívet is hódít majd magának, olyanokat is, akik eddig foggal-körömmel ragaszkodtak a személyautóhoz. Olyanokat is, mint például Bertalan Gábor kollégánkat, az autósmozik állandó házigazdáját. Nézzék csak...

Smidt Éva

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK