Motorsuli: hogyan válasszunk bukósisakot?

2006.03.06. 11:59

Mielőtt motorra pattannánk, álljunk meg egy pillanatara, és nézzünk végig magunkon, hogy a rajtunk lévő hacuka vajon milyen védelmet nyújtana egy esetleges esésnél! Szabó Attila motorsulink újabb részében az emberi test evolúciós folyamatáról és a tökéletes bukósisakról ejt néhány szót.

Sajnos nagyon sokan a motor és a bukósisak megvásárlása után megállnak a további költekezéssel, és utcai ruhában kezdenek el motorozni. Ezzel a lépéssel csak tovább növeljük az amúgy is veszélyes hobbink kockázati faktorát, pedig egy igényesen és megfelelő szakértelemmel összeválogatott felszereléssel még a viszonylag komolyabb buktákat is megúszhatjuk maradandó sérülések nélkül.

A védőfelszerelés legfontosabb és egyben egyetlen kötelező eleme a bukósisak, amelyből szerencsére mind árban, mind kialakításban óriási a kínálat. A választás ennek megfelelően nagyon nehéz, ezért Szabó Attila oktatónk ebben segít néhány hasznos tippel. Elöljáróban mindjárt két hasznos javaslat:

  1. Mindenki annyit költsön a bukósisakra, amennyit ér a feje! Anyagi lehetőségeinkhez mérten is érdemes drága sisakot venni egy jól ismert márkától, ezt a beruházásunkat az első sértetlenül megúszott esésünknél fogjuk igazán értékelni.
  2. Ne a külső legyen az elsődleges szempont! Próbáljuk fel a lehető legtöbb sisakot, és a lehető legkényelmesebbet vegyük meg, mert egy kényelmetlen, de látványos bukónál nincs rosszabb útitárs.

KAPCSOLÓDÓ CIKK