Az EuroNCAP központjában legutóbb két autót törtek össze a szakemberek: legújabb mi autónk, a Suzuki SX4 négy-, míg a Peugeot 206-utód 207 ötcsillagos eredményt ért el.

A Swift négycsillagos töréstesztje után az SX4 is hasonló értékelést kapott az EuroNCAP független szervezettől, a terepjáró összesen 29 pontot gyűjtött be. Az új "mi autónk" oldalütközésre a maximális 18 pontot kapta, a frontális teszten viszont rosszabbul szerepelt, 11 pontja 69 százalékos teljesítménynek felel meg.

Az értékelésben az EuroNCAP megjegyzi, hogy a tesztbábú feje a sofőroldalon teljesen összepréselte a légzsákot (vagyis egészen a kormányig vágódott), míg utasoldalon a biztonsági öv gyakorol a kelleténél nagyobb nyomást a mellkasra. Az öv becsatolására figyelmeztető jelzést a maximumra tekert ventillátor (más olvasatban: "a csipogás erőssége nem felel meg az EuroNCAP követelményeinek"), a Suzuki azonban gyorsan jelezte, hogy ezt a hibát azonnal kijavítja.


Gyermekvédelemből az SX4 61 százalékosra (30 pont), hármasra vizsgázott (maximum 5), a gyalogosokkal szemben sem kegyetlen, eredménye szintén 61 százalék (22 pont), s hármas érdemjegy (maximum 4).

A másik vizsgált modell, a Peugeot 207-es közel tökéletesen szerepelt, frontális- és oldalütközés-védelme egyaránt 94 százalékos, az összeredmény a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető jelzésért járó, maximális három ponttal együtt 35 egység. Az EuroNCAP szerint frontális ütközésnél komolyabb térd- és combsérülés veszélye fenyegeti a sofőrt.


A 206-utód gyermekvédelemre 76 százalékot és négyest kapott, gyalogosvédelemből pedig 53 százalékosra és hármasra vizsgázott.