Az olasz Fisichella nyert, a címvédő, spanyol Alonsóé lett az ezüst, ergó Renault-parádé volt a 2006-os F1-szezon második versenyén, a forró Maláj Nagydíjon. A dobogó harmadik fokára az angol Button (Honda) állhatott, a Ferrari ezúttal csak pontszerző helyekre volt jó. A finn Räikkönen (McLaren) az első körben kiesett.

A remek bahreini szezonnyitó után egy héttel Malajziában az F1-mezőny, hatalmas a hőség, több mint 30 fok, 80 százalékos páratartalom, nem kis kihívás pilótának és technikának.

Kérdés, megjön, elered-e az eső. Az első sorban az olasz Fischella (Renault) és az angol Button (Honda), a másodikban a hajdanán világbajnok finn Keke Rosberg német fia, Nico (Williams) és csapattársa, az ausztrál Webber, a harmadikban két mclarenes, a kolumbiai Montoya és a finn Räikkönen. A címvédő, spanyol Alonso (Renault) a hetedik.

A német Michael Schumacher (Ferrari), kollégája, a brazil Massa, a skót Coulthard (Red Bull), a brazil Barrichello (Honda) és Ralf Schumacher (Toyota) motorcsere miatt tíz hellyel hátrébb sorolva. 56 kör.

Rajt

Eljöttek szépen, Alonso az első kanyar után már harmadik! Kihasználta a két williamses csatáját. Räikkönen kicsúszott, kiesett! Eltalálták hátulról? Újfent kibabrált vele a gép?

Forrás: EPA

Élen Fisichella, aztán Button, Alonso, Webber. Rosberg csak hetedik, már megint bénán kezdett. Klien a boxban, kitört a bal első futóműve.

2-3. kör, az első nyolc: Fisichella, Button, Alonso, Webber, Montoya, Heidfeld, Rosberg, Trulli.

Fisichella a leggyorsabb, 1:37.058, majd 1:36.438. M. Schumi a tizedik, 14 mp a hátránya a vezető Fisichellával szemben.

4. kör: Rosberg megelőzte a féktávot rontó Heidfeldet, hatodik. Nico akciózik.

5. kör: Fisico előnye 2.8 mp. Webber siet. A motorcserések küzdenek a háttérben. Coulthard és Ralf Schumi is nem keveset javítottak.

6. kör, az első nyolc: Fisichella, Button, Alonso, Webber, Montoya, Rosberg, Heidfeld, Trulli. Fisichella jóval gyorsabb a többieknél, már 1:36 alatt van. Biztos mindjárt érkezik tankolni. Rosberg autója elfüstölt, kiesett! Ölég nagy baj, mert ahogy Bahreinben, úgy most is a zöldfülűen is kőkemény Nico sportolt leginkább.

Aki pontszerző helyre jött föl így: Villeneuve. Heidfeld visszakapta hatodik helyét, Trulli hetedik. De még van pár kör. És ugye már kettő a kieső: Rosberg, Räikkönen. Pont kettővel több a kelleténél.

10. kör.: Coulthard autója elfáradt. Bebattyogott a boxba. Schumi megelőzte a másik világbajnokot, Villeneuve-öt, pontszerző hely. Klien is kiesett. Most már tényleg.

10 kör ment el, minden rendben, senki nem töri össze magát, hogy előrébb kerüljön. Lassan majd elkezdenek beszivárogni a boxba. Addig is nézzük, a rajthoz képest ki hol van: Fisichella a helyén, Button is, Alonso négyet javított, Webber egyet, Montoya nullát. Trulli kettőt, Villenuve egyet, Schumi ötöt, Heidfeld a helyén. Ralf Schumi az utsó helyről tizet! Satöbbi.

11. kör: 1:35.488, Fisichella.

12. kör: M. Schumi féktávon Trulli mellé is bebújt, már hetedik a hétszeres világbajnok. Jól megyen ez a Ferrari. A Toyota is végre mutat valamit, Trulli most például sportszerűséget.

14. kör: nem Fisichella jött ki először, hanem Webber. Érdekes. A Renault ismét épp úgy néz ki, hogy ezt is nyeri. Fisichella vagy Alonso? Ööö, vagy más.

15. kör: Villeneuve is megelőzte Trullit. Jót vívtak. A Toyota mégsem olyan hűdejó. Trulli mögött Massa a más(od)ik Ferrarival.

16. kör: Webber alatt is szétesett a Williams-Cosworth... Már öt kieső: Räikkönen, Rosberg, Coulthard, Klien, Webber. Massa megelőzte Trullit. Trullit még csak én nem előztem meg.

17. kör: Fisichella csak kijött. Sokat kapott. Mármint benyát. Rengeteget.

18. kör: most akkor hagyjuk az első nyolcat, majd, ha mindenki túl lesz az első boxkiállásán. Taktikázás folyik, mi más. Amúgy Button vezet Alonso előtt. Már nem, Button is kijött. Ő nem kapott olyan sokat.

19. kör: 17-en még versenyben, öten élvezik, hogy nincs olyan meleg. Nincs kétszáz fok, mint az overállban, a koporsóban, csak szimpla harmincvalamennyi, árnyék, frissítő.

20 kör után Alonso az élen, de még nem volt kint. A tankolások, a benzinmennyiség mellett az sem mindegy, kinek milyen gumija van, milyen gumija marad a végére. Ez a brutál meleg (aszfalt) tán azt is fogyasztja. Csöpög az eső :)

Nem kevesen úgy látszik, csak egyszer akarnak kiállni. Csak egyszer? Ja, ha nem szól közbe az eső. Vagy épp az jó nekik (akik még nem voltak), mert akkor egyszerre oldanak meg mindent. Mindenesetre 22 kör elment, és az első nyolcból még csak ketten voltak kint: Fisichella és Button.

22. kör: jé, Barrichello is ott van? Aha, most járt a boxban. Ralf Schumi, Speed is. Ez a Speed gyerek olyan, mint a Baumgartner Zsoltink volt, nem? Páran még kiesnének előle, pontot szerezhetne. Nem mintha, ez levonna bármit is, csak...

23. kör: Montoya, M. Schumi is kapott benzint, gumit. "Nyárit".

25. kör: Montoyának le fog esni a bal tükre, ha így nyomja. De biztos elég neki a jobbos. Barrichello is siet, mert mondták neki rádión, hogy siessen. Mindenki elég gyorsan körözget. Jé, Alonso is a boxban. 31 körre elég benzint kap? Nemá' Nem is. Egyszer még jön. Eléggé fog ő is iparkodni. Most lesz jó a meccs. Mindenki szárazos gumin, nem fog esni :(

27. kör: Massa és Barrichello még nem volt kint. Öö, akkor az előbb nem is Rubinnyó volt az aki, meglett. Akit a boxban láttam. Mindegy, vak vagyok. Tény, hogy az első nyolcról még mindig nincs éles képünk.

Féltáv

Elment 28 kör. Fisichella, Button, Alonso a képzeletbeli dobogón. Egymástól tisztes távolságra. 1:35.010, Alonsóé a leggyorsabb kör. Na végre, Massa is a boxban. Többször nem látogatja meg kedvenc szerelőit. A nyolcadik helyre ért vissza. Várjuk a másik brazilt, Barrichellót.

30. kör: Fisichella majd' 10 mp-cel vezet Button előtt. Beszóltak neki, hogy ne lankadjon. Button is, Alonso is gyorsabb. Alonso sokkal.

31. kör: ó, végre Bari is kifáradt a boxba.

Az első nyolc: Fisichella, Button, Alonso, Montoya, Heidfeld (a 11. helyről rajtolva), M. Schumacher (a 13. helyről), Massa (a 22. helyről), Villeneuve. Csúnyán szétszakadva.

35. kör: Alonso közel üres tankkal ámokfut. Fisichella x mp-cel vezet Buttonnal szemben, Alonso 4 további mp-re. A negyedik Montoya már irdatlan messze.

Barrichellót megbüntették, gyorshajtott. Stop and go. Akkor nagyon gyorshajtott. A 11. helyen volt, kábé mindegy neki amúgy. Ide kiesett (Super Aguri), műszaki hiba.

37. kör: Fisichella második kiállása. Rövidke volt persze. Buttont is kihívták, nagy volt előtte a forgalom. Alonso az élen.

38. kör: Fisichellának elárulták, hogy Alonsónak még öt köre van a boxig. Fisichella most tudja. És? Elvileg simán kéne nyernie. Na, mindegy. Szóval Alonso vezet, második Fisichella, harmadik Montoya, negyedik Button.

Háát, Alonso végül is Button elé bejöhet... Be is fog jönni. De ott van még Montoya is. Aki szép csendben ottan elvan. De ő is köjön még. Fisico már nem. No, mindjárt okosabbak leszünk.

40. kör: Alonso, mint süket a csengőt. Azért az nem egyszerű, hogy ezzel a Renault-val nyerte Bahreint, és mostan se nem lassú. Hőség ide, pára oda, a gyilkolásról nem is beszélve.

A Ferrariról, Michael Schumacherről ezen a versenyen nem nagyon dumálgatunk. Nincs sehol, már ami az igazi elejét illeti. De se Red Bull, se Toyota. Se Williams. Ja, ők kiestek mind. Rosberg és Webber (Williams). Coulthard és Klien (Red Bull). A két toyotás valahol a ponton kívül.

42. kör: Montoya kint. Alonso is kint. Most jön a java.

Alonso visszaért másodiknak. Simán. Renault 1-2. Fisichella, Alonso, Button. Erről ennyit.

45. kör: Schumi a boxban. Massa mögé ért vissza. Hetediknek.

46. kör, első nyolc: Fisichella, Alonso (+ 8,7 mp), Button, Montoya, Heidfeld, Massa, Villeneuve.

Alonso sokkal gyorsabb Fisichellánál, mondjuk. De akkor sem valószínű, hogy ne az olasz nyerne. Hanem a spanyol. A világbajnok. Alonso csak egyszeres, MSC bezzeg hétszeres, ennek megfelően hetedik. Vagy "megelőzi" Massát? Mármint, hogy. Értik.

48. kör: Heidfeld autója megállt. Nem bírta a BMW. Ötödik helyről ki, kár.

50. kör, első nyolc: Fisichella (2), Alonso (2), Button (2), Montoya (2), Massa (1), M. Schumacher (2), Villeneuve (2), R. Schumacher (3). Két Renault, egy Honda és egy McLaren, két Ferrari, egy BMW és egy Toyota. Nahát, érik egy Toyota-pont...

52. kör: Sőt, Ralf Schumi Villeneuve mögött közvetlenül! Végül is nem ártana egy előzés, nem volt túl sok máma. Schumi sem fogja pedig Massát kikerülni, csúnya lenne... Massa gyorsabb. Massa jobb, ezen a futamon legalábbis biztosan.

Két kör vissza, semmi extra. Mindjárt vége. Renault-ék hétvégéje volt.

Forrás: EPA

Vége. Fisichella nyert, gratula, Alonso a második, neki is, Button a harmadik, naná, neki is. A Renault uralkodik. Alonso tavalyi formájában. Button a Hondával előbb negyedik, majd most már dobogón. Schumi a Ferrarival most nem, de mind a két Ferrari ott, és ez is jó dolog. Pont a BMW-nek, a Toyotának is. Ja, szinte mindenki megóvta a Ferrari első szárnyait, ki tudja, mi lesz belőle... Később kiderül.

Alonso, ha így folytatja, címet véd. Räikkönennél nem ismerünk pechesebb embert. Viszlát, két hét múlva Ausztrália, április 2., Melbourne.