MotoGP: sok múlik a nyitányon

2006.03.23. 16:14

Az elmúlt évek statisztikái szerint a leendő világbajnokot ott kell keresni az első MotoGP-futam dobogóján. A címvédő Valentino Rossi eddig hozta a papírformát.

MotoGP jelenlegi legnagyobb alakjának, az olasz Valentino Rossinak az évadnyitó első futamot hat alkalommal sikerült megnyernie egymásután a királykategóriában. Ebből ötször, miután sikeresen vette az első akadályt, az év végén a világbajnoki címet is elhódította.

Ha visszatekintünk a Grand Prix sport 57 éves történetére, akkor megfigyelhetjük, hogy mennyire kulcsfontosságú az első futam kimenetele: az a pilóta, aki az adott év első versenyét megnyerte az elmúlt 57 év során, 31 esetben ezzel együtt megszerezte a világbajnoki címet is. Az első három helyezettnek amúgy is jó esélye van a vb-címre, ugyanis 41 alkalommal fordult elő az, hogy az a pilóta, aki az idénynyitón dobogóra állt, az év végén világbajnokká avanzsált.

Az elmúl 20 évben pedig 16 alkalommal az a versenyző nyerte meg a vb-t, aki az első forduló során dobogóra állhatott. Csupán két esetben történt meg az az elmúlt 20 esztendőben, hogy az a pilóta nyerte meg a bajnoki címet, aki a nyitófutamon nem tudott pontot szerezni. A két pilóta nem volt más, mint Mick Doohan (1998.) és Wayne Rainey (1992.).

Az idei szezon első fordulóját március 26-án, Jerezben tartják.

(motogphirek.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK