Elrajtolt az MNASZ Autós Gyorsasági Országos Bajnokság idei szezonja, a szombati, hungaroringi versenyek közül nem egyen a fiatalság, a tehetség győzött a rutinnal szemben. Debütált a Suzuki Swift Kupa, nyertesének nevét pedig már most tanulja meg minden autósport-rajongó - Michelisz Norbert az új csillag.

DuEn-képek a VI. Heidelberg Kupáról

A pénteki szabadedzések után szombaton már élesben ment a meccs a Hungaroringen, a - Zengő Motorsport szervezte - gyorsasági szezonnyitó első versenynapján. Az Opel Astra Classic Kupát váltó Suzuki Swift Kupa (20-as) mezőnyének egy része csak most, nagy sietve próbálgatta az új technikát, a motort és a slick gumit, mások révén bezzeg máris kiderült, hogy a mi autónk tán hiába gyengébb, nehezebb, kisköbcentisebb, előre lesajnáltabb, ám bizony gyorsabb az elődnél (pole: 2:20.7). És sokkal hangosabb, még tán a Shell V-Power Racing Renault Clio Kupa gépeinél is durvább a kipufogó hangolása.

Forrás: MTI

Változékony, hol derült, napos, hol szeles, esőre álló időben zajlottak az események, de hogy a meteorológiát meghagyjuk a szakértőknek, röviden inkább számoljunk be a tényekről. A Suzuki Swift Kupát Michelisz Norbert (Zengő Motorsport) nyerte komoly fölénnyel, rajt-cél győzelmet aratva. A fiatalember tavaly már "felütötte fejét" a boxutcában, ahová is sokakhoz hasonló úton, szimulátorbajnokként került. Másodikként egy gokartos múlttal bíró, mindössze 17 esztendős tehetség, Hatvani Bálint ért célba - a Kecskeméti Motorsport üstököse korábban soha nem körözött még a Ringen, jogsija sincs, elképesztő. Astrás bajnoki címét követően nyilván csalódás Farkas Lászlónak (BMW Team Hungary), hogy nem tudta tartani a lépést a "zöldfülűekkel", sőt ki is fogyott a benzinje, kiesett.

Suzuki Swift Kupa, 1. futam, 14 kör, 61,33 km, végeredmény, élcsoport:
1. Michelisz Norbert (Zengő Motorsport Kft.) 33:21.380 perc
2. Hatvani Bálint (Kecskeméti Motorsport SE) + 17.061 mp
3. Szelényi Alfréd (Proex AMSE) + 25,582 mp

A másik márkakupa, a 26-os Renault-mezőny új (semislick) gumival és új váltóval veselkedett egymásnak. A címvédő Makai György (Zengő) talán csak erre az egy versenyre, de visszatért, ám nem korábbi, hanem csak egy "kölcsönautóval". Így egyértelműen a korábbi bajnok, Wéber Gábor (Zengő) volt a legesélyesebb, aztán mégsem ő, hanem Kiss Norbert (Proex) diadalmaskodott. Az a Kiss, aki egy évvel ezelőtt, szezon közben csatlakozott az Astra Kupa küzdelemsorozatába, üstökösként robbant, s az abszolút siker is az övé lehetett volna, ha mindjárt az évad elejétől iparkodik. De most a Clióban itt van a starttól, s bár a pole (2:12.5-tel) még Wéberé volt, a 20 pont nem. Kiss lerajtolta, pár kanyar meccs után elszakadt tőle, ennyi. Wéber második, Gál Szabolcs (Servo Motorsport) harmadik. Makai hetedik.

Shell V-Power Racing Renault Clio Kupa, 1. futam, 14 kör, 61,33 km, végeredmény (élcsoport):
1. Kiss Norbert (Proex AMSE) 31:19,183 perc
2. Wéber Gábor (Zengő Motorsport Kft.) + 7.564 mp
3. Gál Szabolcs (Servo Motorsport Kft.) + 21.771 mp

A többi kategória győztesei:

  • A csoport: Kavecz István (BMW Team Hungary, BMW M3)
  • Astra: Molnár Zoltán (J.B. Motorsport Kft.)
  • Forma autók: Chanoch Nissany (Szász Racing Team, Coloni Nissan)
  • F csoport: Bódis Kálmán (BOVI Motorsport, Porsche 996)
  • Wankel csoport (Mazda RX-8): Hegyes Gábor (VS Motorsport Kft.)

Részletes eredmények, nyilatkozatok, további képek későbbi összefoglalónkban. Vasárnap újfent versenynap kitűnő programokkal a család minden tagjának, megasztáros koncert, ingyenes belépés, busz az Árpád híd pesti hídfője és Mogyoród között (9-17, óránként), érdemes kilátogatni.