Talmácsi Gábor idén először kvalifikálta magát az első rajtsorba, a magyar motoros a negyedik helyről indulhat a Francia Nagydíjon.

A némileg módosított Le Mans-i pálya majdnem száraz körülmények között fogadta a kiskategória szereplőit. Itt-ott még voltak nedves foltok a pályán, de ez nem akadályozta a pilótákat a javításban. A pénteki időmérő legjobbja a bajnokság éllovasa, Alvaro Bautista volt, az előző futam győztese, Mika Kallio előtt, míg a képzeletbeli dobogó 3. fokára Lukas Pesek állhatott fel. Talmácsi Gábor a 8. legjobb időt futotta pénteken, Tóth Imre pedig a remek 11. pozícióban zárt.

Szinte egyszerre özönlött ki a mezőny, hogy minél hamarabb "kezelésbe vegye" a köridőket. A kezdeti szakaszban szépen körözgettek a pilóták, ismerkedtek a pályával, miközben a nap is kisütött. Pablo Nieto kezdte meg a javítást, mivel neki pénteken csak egy 1:54-es ideje volt, először a 12., majd a 6. helyre repítette Apriliáját. Közben Simon és Gadea is javított.

Talma a 9. helyre csúszott vissza Nieto miatt, de folyamatosan gyorsult, egy körrel később feljött a 8. helyre, de ez még nem volt elég neki, Pasini "melegszelében" dobott egy 4. helyet, 1:45:646-os idővel.

Az utolsó nyolc percben felgyorsultak az események, Simon feljött a 18. helyről a 9.-re, Pasini meg a 6.-ról az élre ugrott, 2 ezreddel megelőzve Bautistát. Pesek ezt nem hagyta annyiban és azonnal javított 4 tizedet a pole-os időn, Kallio közben bejött Talma elé. Bautista is javított, de "csak" a második helyig jutott. Pasini viszont nem akart lemaradni, az első helyre jött vissza, majd tovább faragta idejét következő körében is.

Talma ismét lecsapott és visszaelőzte Kalliót, aki majdnem elesett egyik gyors körében, mert lefutott a rázókőről. Pasini az utolsó pillanatig keményen húzta a gázt és minimális fölénnyel nyerte az időmérőt csapattársa, Bautista előtt. Pesek, a Derbi fenegyereke a harmadik helyet szerezte meg. Talmácsinak meg végre sikerült az első sorba kvalifikálnia magát 1:44:974-es idővel, remek teljesítmény, a csapat is nagyon örült az eredménynek.

Az 5. helyen Zanetti végzett, mögüle Kallio, Nieto és Lai várhatja a holnapi rajtot. Tóth Imrének sajnos nem sikerült a pénteki bravúrt megismételnie, ugyanis hiába javított idején, csak a 21. helyet szerezte meg. A futamra változékony időjárás várható, rajt vasárnap délelőtt 11-kor.

"Örülök a 4. helynek" - nyilatkozta Talmácsi. "Minden rendben volt a motorral, az első futómű beállítása is sokkal jobb, mint korábban. A szél nagyon fújt ma, de szerencsére nem esett, bár holnap akár lesz eső, akár nem, a motor összességében készen áll a futamra."

"Ahogy elnézem az időeredményeket, nagyon sűrűn vagyunk" - mondta Tóth Imre. "Ha nem szaladok ki kétszer az edzés vége felé a pályáról, akkor biztos tudtam volna javítani még fél másodpercet, amivel ugyanott végezhettem volna, mint pénteken. Ez egy kicsit bosszant, de remélem, holnap jó versenyt futok."

Francia Nagydíj, 125 kcm, rajtsorrend:

1. Pasini (olasz, Aprilia) 1:44.515
2. Bautista (spanyol, Aprilia) 1:44.764
3. Pesek (cseh, Derbi) 1:44.834
4. Talmácsi (Honda) 1:44.974
...21. Tóth (Aprilia) 1:46.361

250 kcm:

1. Dovizioso (olasz, Honda) 1:39.733
2. de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 1:39.797
3. Barbera (spanyol, Aprilia) 1:39.827

MotoGP:

1. Pedrosa (spanyol, Honda) 1:33.990
2. Nakano (japán, Kawasaki) 1:34.201
3. Hopkins (amerikai, Suzuki) 1:34.636
...7. Rossi (olasz, Yamaha) 1:34.840

Forrás: motogphirek.hu