Talmácsi Gábor a hetedik helyről rajtolhat a 125 kcm-esek között vasárnap, a gyorsaságimotoros-világbajnokság hatodik, olaszországi futamán, Mugellóban.

Az időjárás megkímélte az Olasz Nagydíj 125-ös kategóriájának versenyzőit, ugyanis száraz körülmények között került sor a második időmérőre. Talmácsi Gábor különösen szurkolt az eső ellen, mert a nemrégiben elszenvedett balesete miatt nagyon fájt mindene és nem akart kockáztatni egy esetleges esést, ami bizony vizes aszfalton könnyebben megeshet.

Az időmérőt Lukas Pesek kezdte a legjobban 2.00:724-es idővel, ami még több mint két másodperccel volt elmaradva a tavalyi pole-os időtől. Alvaro Bautista volt az első ember, aki átszakította a kétperces határt és az élre ugrott az időmérő első harmadának végén.

Három perccel később viszont már Talmácsi Gábor nevéhez fűződött a legjobb idő, a magyar hondás majd fél másodperccel javította meg Bautista idejét. Pesek se tétlenkedett és hamarjában felzárkózott Talma mögé, majd két körrel később már honfitársunk előtt volt egy tizeddel.

Tóth Imre a 30. helyen tanyázott az utolsó tíz perc kezdetekor, majd három másodperces hátránnyal az elsőhöz képest. Az utolsó öt perc rohamát Pesek kezdte meg és rögtön javított idején, majd egy egészen elképesztő 1:58:202-t futott, ami közel fél másodperccel volt jobb idő a tavalyi Kallio-féle pole-eredménynél. Ezzel meg is szerezte az első helyet, mögé Mattia Pasini zárkózott fel szorosan, csupán 133 ezredes hátránnyal. Csapattársa, Hector Faubel összekapta magát az időmérő végére, és a dobogó alsó foka az övé lett. Az első sorból indulhat még Fabrizio Lai, aki a hazai pálya előnyét élvezi, és jelenleg ő a legjobb Honda-pilóta.

A második sorban a világbajnokságot vezető Bautista az első ember, mellé az egyre jobb formát mutató Pablo Nieto érkezett. Talmácsi Gábor végül nem tudott javítani az ötödik körben megfutott idején - amit még hét követett -, ezért a jónak mondható hetedik rajtkocka lett az övé. Gábor ismét az időmérő közepe táján volt a leggyorsabb, a végére már nem maradt puskapora. A második sor végéről Mika Kallio indul, aki nyolc tizeddel volt idén lassabb, mint előző évben.

Tóth Imrének nem sikerült túl jól az időmérője, ugyanis a 28. helyről várhatja majd a holnapi futam rajtját. A warm-up vasárnap reggel 8.45-kor, a verseny pedig 11.00-kor kezdődik.  "Összességében elégedett vagyok az eredménnyel, bár egy jobb gumiválasztással talán még előkelőbb helyen végezhettem volna" - mondta Talmácsi. "Szerencsére a váll- és egyéb sérüléseim nem zavartak és ez már jó előjel a vasárnapi versenyre. Úgy érzem, jó úton haladunk a csapattal, mert sikerült végre egy versenyképes motort összehozni."
    
Tóth Imre elkeseredetten nyilatkozott: "Hiába javultam több mint másfél másodpercet, nemhogy előre, hanem még hátrébb kerültem" - nyilatkozta. "Remélem vasárnap egy jó rajttal, kemény versenyzéssel előrébb kerülök."

125 kcm, 2. időmérő edzés (rajtsorrend):

1. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 1:58.202
2. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 1:58.335
3. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 1:58.851
...7. Talmácsi Gábor (Honda) 1:59.415
...28. Tóth Imre (Aprilia) 2:01.121

250 kcm:

1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 1:53.787
2. Takahasi Juki (japán, Honda) 1:54.174
3. Roberto Locatelli (olasz, Aprilia) 1:54.309
   
MotoGP:

1. Sete Gibernau (spanyol, Ducati) 1:48.969
2. Loris Capirossi (olasz, Ducati) 1:49.058
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 1:49.167

Forrás: motogphirek.hu