Talmácsi Gábor a nyolcadik lett a 125 kcm-es géposztályban a gyorsaságimotoros-világbajnokság hetedik futamán, a vasárnapi Katalán Nagydíjon. Tóth Imre, a nyolcadliteresek között versenyző másik magyar a 27. helyet szerezte meg.

A viadalon a pontversenyben éllovas, hazai közönség előtt szereplő Alvaro Bautista rajt-cél győzelmet aratott, ezzel idei harmadik GP-sikerét aratta. Az ugyancsak spanyol Pablo Nieto kapta el legjobban a startot, a harmadik pozícióból az élre került. Talmácsi egy helyet tudott előre lépni, az első kör végén a 12. volt, majd az ötödikben sikerült feltornásznia magát a nyolcadikra. Az élen ekkor már Bautista robogott az Aprilia nyergében. A finn Mika Kallio, aki a tavalyi idényben Talmácsi csapattársa volt a KTM-nél, bukott és kiesett.

Féltávnál egy hatos boly - Bautistával az élen - megszökött, mögötte kissé leszakadva Nieto és Talmácsi száguldott. Öt körrel a vége előtt a vb-címvédő Thomas Lüthi vette át a vezetést a hatos csoportban, a magyar motoros viszont továbbra sem tudott felzárkózni. A svájci versenyző azonban csak néhány másodpercig örülhetett, mert a spanyol azonnal visszaelőzte és végül nagy küzdelemben megnyerte a futamot. Lüthi hatodik lett. Talmácsi már nem tudott javítani, de így is pontszerző helyen zárt.

Talmácsi Gábor nyilatkozata a verseny után:
"Elégedett vagyok, jó verseny volt. A motorom teljesítményével akadtak gondjaim, viszont nagy lépést tettünk előre, mert a futómű és a gumi remekül működött. Most megnézzük, hogy melyik versenyeken volt jó a motorerő, és úgy próbálják majd beállítani a következő versenyeken. A futam elején tartottam a lépést az elsőkkel, a féktávon megérkeztem rájuk, de a kigyorsításoknál és az egyenesekben nem tudtam menni velük. Nieto mögött mentem, ő elvesztette a ritmust az elejével, és leszakadtunk a bolyról. Végig feltartott, de nem tudtam megelőzni, mert az egyenesekben nem bírta a motorom. A Hondától úgy érzem eddig is mindent megkaptam, de most új alkatrészekre lesz szükség, hogy a kigyorsítás (motorerő) jobb legyen. Nem adjuk fel, dolgozunk tovább keményen, hiszen még jó néhány verseny van hátra."

Végeredmény, 125 kcm:
1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 40:56.370 p
2. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 40:56.557
3. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 40:56.793
...8. Talmácsi Gábor (Honda) 41:11.899
...27. Tóth Imre (Aprilia) 42:05.538

Az állás:
1. Bautista 144 pont
2.  Mika Kallio (finn, KTM) 88
3. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 87
... 8. Talmácsi 52

 A vb következő futamát, a holland GP-t jövő szombaton rendezik az asseni pályán.