A végsőkig kiélezett küzdelmet hozott az országos ralibajnokság negyedik, szombathelyi, murvás futama. A címvédő, hétszeres legjobb ifj. Tóth János (Peugeot 307 WRC) 2 mp különbséggel nyert Benik Balázs (Ford Focus WRC) előtt, s ezzel növelte előnyét összetettben.

Jani-Benik 3-1. Jani-Benik 75-62. Jani-Benik 7-1, s érik a 8-1. Szóval az van, hogy a honi ralibajnokság negyedik versenyén sorozatban harmadik győzelmét szerezte ifj. Tóth János, a címvédő, a hétszeres legjobb. Oldalán Bahor Beával a Peugeot 307 WRC-ben. A szezonnyitó Eger-ralin még a 2003-as bajnok Benik Balázs diadalmaskodott (Ford Focus WRC-vel, Varga István navigálásával), Janika meg "csak" második lett, viszont azóta Miskolcon, ugyancsak aszfalton, majd a Duna-rali murváján, s most Szombathelyen is oroszlános ünneplés volt. Beniknek meg kétszer ezüst, egyszer bronz "maradt". Az abszolút versenyben ifj. Tóth előnye 13 pont Benikkel szemben. De van még hátra három futam, egy mínuszolás is belefér, azaz még semmi sem dőlt el.

A murvás Szombathely-rali kettejük párharcán kívül még sok másról is szólt. Kiváltképp arról, mit kezd majd a számára ismeretlen körülményekkel, no meg a magyar vetélytársakkal a sztárvendég Jan Kopecky, a csehek büszkesége, aki Filip Schovanekkel a legfrissebb fejlesztésű Skoda Fabia WRC jobbegyében a világbajnoki Finn ralira tesztelve ugrott át hozzánk. Kopecky idén volt ugye már ötödik a Katalán ralin, fiatal, nagyon gyors, és nyerni jött, naná. Sikerülhetett is volna, ám vasárnap elrontott egy kanyart, lefulladt, s az elvesztegetett idő túl soknak bizonyult. Hiába lett az övé a későbbiekben három szakaszgyőzelem is, végül egy harmadik hellyel kellett megelégednie.

Hármójukon kívül még Turi Tamás, a 2004-es magyar bajnok rúghatott volna igazán nagyot a labdába, végre. Hisz' idén eddig semmi nem jött össze neki, a Skoda Octaviáról Fabia WRC-re váltás megannyi technikai hibát és bosszúságot hozott. Ezúttal célba ért (negyedikként, illetve Kopeckyt leszámítva dobogósként), de pénteken még az élen is állt, míg defektet nem kapott... Utána ötödikként Spitzmüllerék zártak, úgy látszik, ezzel a Ford Focus WRC-vel ennyire "fussa".

Forrás: Duen

DuEn-képek a Szombathely-raliról

A többi WRC-sről: Turiékhoz hasonlóan Tagaiék is először értek idén célba Skoda Octaviájukkal, hatodikként. A még porosabb technikákat használók közül Herczigék (Subaru Impreza) nyolcadikak, Vizinék (Toyota Corolla) tizenegyedikek lettek. Tán fura, de senki nem esett ki topautóval!

A8-ban ismét Turánék győztek, második a címvédő Botka Dávid, harmadik Angyalfi lett. Mind Mitsubishit hajtva. Asiék nem indultak, még a múltkori, emlékezetes bukásukból lábadoznak. N4-ben is olyan eredmény született, mint a Duna-ralin: Matics nyert - Botka Krisztián és Elek István fért még föl a pódiumra. Utóbbin (Impreza) kívül mind-mind Lancer Evóval. És S1600-ban újfent Kakusziék (VW Polo) voltak a legjobbak, a címvédő Bútoréknak (Suzuki Ignis) maradt az ezüst. Harmadik Ollé Sasa lett szintén Ignisszel.

Érdekességek: Botka Dávidék egy tizeddel verték Angyalfiékat, Botka Krisztiánék viszont két tizeddel kikaptak Maticséktól... Kopecky 6, Turi 5 szakaszt nyert, ifj. Tóth csak egyet, Benik egyet sem...

A többi kategória győztesei (abszolút helyezéseik alapján): A7-ben Hadik (Skoda Octavia Maxi Kit Car), A6-ban Krózser, H9-ben Fenyvesi (Lada VFTS), N3-ban Rimár (Honda Civic Type-R), H10-ben Gerencsér Tibor (Ford Escort), N2-ben Gonda (Honda Civic), A5-ben Dér (Suzuki) lett az első.

Szombathely-rali, végeredmény (élcsoport):
1. ifj. Tóth, Bahor (Peugeot 307 WRC) 1:02:33.7 ó
2. Benik, Varga (Ford Focus WRC) + 2 mp
3. Kopecky, Schovanek (Skoda Fabia WRC) + 5.4 mp
4. Turi, Tóth (Skoda Fabia WRC) + 49.8 mp
5. Spitzmüller, Kazár (Ford Focus WRC) + 1:04.6 p
6. Tagai, Zsíros (Skoda Octavia WRC) + 1:35.6 p
7. Turán, Rusznák (Mitsubishi Lancer) + 1:41.8 p
8. Herczig, Csökő (Subaru Impreza WRC) + 3:08.6 p
9. Botka D., Gabura (Mitsubishi Lancer) + 3:13.2 p
10. Angyalfi, Nyirfás (Mitsubishi Lancer) + 3:13.3 p

Következik a szintén murvás Veszprém-rali (július 21-22.).