Az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság negyedik hétvégéjét tartották a hétvégén Parádon, a 30. Mátrai Hegyiverseny nem szűkölködött izgalmakban. Az időjárás tréfás kedvében volt, na meg egy vasárnapi suzukis baleset miatt több futamot törölni kellett.

Az évad egyetlen klasszikus hegyiversenyét bonyolították július első hétvégéjén a Mátrában. Az autós gyorsasági szakág korábban ugyan megjárta már a Mecseket is, de az a meccs (Orfűre) költözés miatt új volt. Parádon bezzeg már 30. alkalommal bőgtek fel a motorok, hogy az 5410 méteres pályát szombaton és vasárnap is kétszer a lehető legkevesebb idő alatt tegyék meg a résztvevők márkakupás, kis- és nagytúrás, valamint Formula autókkal. De látványos betétprogramként driftelő BMW-vel és Ladákkal is.

A mindig kiélezett csatát hozó márkakupások úgy érkeztek a Mátrába, hogy a megcsappant létszámú astrásoknál Molnár Zoltán egyeduralkodik, a cliósoknál a trónkövetelő Kiss Norbert állandóan veri a kétszeres bajnok Wéber Gábort, az idén debütáló swifteseknél meg Michelisz Norbertnek áll a zászló. Ám "csak" hungaroringi teljesítménye alapján - mert a hegy az más.

A hegyen csak a végeredményt tekintve küzdenek a felek, különben az óra az ellenfél. Sokszor korlátmentes, útmenti szakadékos, vizes-csúszós a pálya, nagyot lehet esni, de el kell vállalni mindent, kőkeményen nyomni, precízen, ugyanakkor kvázi esztelen muszáj vezetni.

És hát ez többeknek nem ment ezen a hétvégén. Amely egyebek mellett arról szólt, esik vagy nem esik, csúszik vagy nem csúszik, slick, vágott slick vagy vizes gumi a legjobb választás. Amint az az eredményekből is látszik, nagy különbség volt felfutás és felfutás között. De, hogy most már a konkrét eredményekre térjünk: az Opel Astra Classic Kupa mindkét napját Molnár nyerte, így továbbra is százszázalékos, a bajnoki cím elsőszámú várományosa. A legjobb N-es Ficza Ferenc lett Honda Integrával, a Wankel csoportban (Mazda RX-8) Assenbrenner Tibor diadalmaskodott, az A csoportban szombaton Kavecz István (BMW M3), vasárnap Gáspár István (Honda Integra), az F csoportban Bódis Kálmán (Porsche 996), a Formula autóknál Chanoch Nissany (Nissan WRL) győzött.

Opel Astra Classic Kupa, szombat:

 • 1. Molnár Zoltán (J.B. Motorsport) 6:41.68 p
 • 2. Virágh István (J.B. Motorsport) + 10 mp
 • 3. Szamosvári Béla (J.B. Motorsport) + 11.64 mp

vasárnap:

 • 1. Molnár Zoltán (J.B. Motorsport) 6:31.66 p
 • 2. Szamosvári Béla (J.B. Motorsport) + 8.1 mp
 • 3. Virágh István (J.B. Motorsport) + 9.3 mp

Suzuki Swift Kupa, szombat:

 • 1. dr. Grigalek Gábor (Proex AMSE) 6:45.93 p
 • 2. Szelényi Alfréd (Proex AMSE) + 1.72 mp
 • 3. Pantl Péter (Zengő Motorsport) + 1.76 mp

vasárnap:

 • 1. Szelényi Alfréd (Proex AMSE) 6:36.68 p
 • 2. Michelisz Norbert (Zengő Motorsport) + 0.43 mp
 • 3. Farkas László (BMW Team Hungary) + 1.05 mp

Shell V-Power Racing Renault Clio Kupa, szombat:

 • 1. Wéber Gábor (Zengő Motorsport) 6:03.62 p
 • 2. Kiss Norbert (Proex AMSE) + 0.98 mp
 • 3. Gál Szabolcs (Servo Motorsport) + 1.95 mp

vasárnap:

 • 1. Kiss Norbert (Proex AMSE) 2:59.95 p
 • 2. Wéber Gábor (Zengő Motorsport) + 0.83 mp
 • 3. Gál Szabolcs (Servo Motorsport) + 1:54 mp

A Suzuki Swift Kupában szombaton a nem is olyan rég még Astrával, majd V6-os Clióval is vitézkedő Grigalek doki nyert, vasárnap meg csapattársa, Szelényi Alfréd, azaz maradt a legváltozatosabb sorozat, kétszer egymás után győzni kábé lehetetlen. A pontversenyben éllovas Michelisz Norbert csak a második napon tudott maradandót alkotni, Hatvani Bálint még akkor sem. Az astrás bajnok Farkas László feltámadt, az Orfűn parádézó Vida és Lamara urak ezúttal is csak épp, hogy lemaradtak a dobogóról. Hogy Pantl Péter fölférjen... Tessék csak megnézni a pontversenyt, szép szoros, lesz még adok-kapok.

Suzukis, és nem csak suzukis történés még, hogy vasárnap Petur András találkozása a korláttal ellehetetlenítette a többi futam megrendezését. A tavaly szintén a Mátrában Astráját tetőre rakó kolléga ott aprította a korlátot, ahová mások is rendre érkeztek, s mivel hosszas erőlködés után sem sikerült rendbe rakni, az Astra és a Swift kivételével minden kategória csaupán egy felfutás alapján lett értékelve.

Tán ezért is a Shell V-Power Racing Renault Clio Kupában Wéber csak szombaton kaphatta el Kisst, harmadik, mint mindig, Gál Szabolcs lett. Kiss előnye jelentős, a táblázatban a vasárnapi pontok még nem szerepelnek. Soós Szilvia még a szombati edzésen hatalmasat bukott, szerencsére csak az autója amortizálódott le. Remekül sikerült viszont Solti Attila, Bertalan Miklós és Telek Gábor hosszú kihagyást követő visszatérése is - dobogóközeli eredményekkel.

Forrás: Duen

Többszáz DuEn-kép a versenyről

Következik a szezon ötödik versenyhétvégéje Dobogókő helyett valószínűleg az örkényi Euro-Ringen, az eredetileg kiírt időpontban (július 28-30).