Az Audi 2009-ben új belépőmodellel bővíti palettáját, az A1 Shooting Brake-et a Mini ellenfelének szánják.

Az Audi új, az A3-as alá pozícionált belépőmodellel készül előállni néhány év múlva, a főleg a Mini ellenfelének szánt A1 Shooting Brake elsősorban kedvező árával hódíthat. Az Audi tervei szerint a prémium mini nem lesz drágább 16-18 ezer eurónál (4,6-5,1 millió forint), amellyel igen széles kört hódíthat meg.

Az olcsóságnak persze ára van, az A1 műszaki alapjait így a szinte már feledésbe merült 4-es Golf adja majd, s nem lesz összkerekes verzió sem. Motorból is csak a jól ismert, Volkswagen-féle benzines és dízel erőforrásokat kapja az A1, a turbós-kompresszoros TSI-hajtómű egy esetleges izmos S1-kiadásban debütálhat.

A kupészerű A1 két- és négyajtós kiadásban lesz kapható, hosszúsága pedig valahol négy méter körül várható, ami némileg ellentmond az Audi "prémium minis" terveinek. Idővel érkezhet egy kétüléses roadster, valamint egy 2+2 üléses kabrió változat, de ezekről döntés még nem született. Az A1 legkorábban a 2009-es Frankfurti Autószalonon mutatkozhat be, a nyitott verzió pedig még ennél is később, 2010 közepén.