Jó lenne - Peugeot 207 1.4 16v Trendy

2006.07.13. 9:21

Egyszer véget ér a sikertörténet. A forradalmi 205-ös, majd a közkedvelt 206-os után itt a formailag kevésbé világrengető 207-es. "Szép az, ami érdek nélkül tetszik" - mondta egykoron Kant mester. És ez igaz volt a hajdani 205-ösre, a 206-osra is. A 207-es - a túlhúzott cicaszemeivel - már kicsit sok. Bár kétségtelen, hozza a Peugeot-tól elvárt formai szintet, és szépen besimul a 307 és a 407-es elé.

A 205-ös a Golf jó ízléssel kerekített francia mása volt. Hódított is, ahogy illett. A minőségére mondanám, hogy hagyjuk, mert azt ki lehet nőni, meg különben sem kell ma, 2006-ban fikázni a 80-as évek autóit. Mindenki örült volna neki, ha Ladáját, Wartburgját nyugati verdára cserélheti, akár franciára is. A 205-ösből volt 3 és 5 ajtós, kisáruszállító, GTI (az 1.9-es király volt!) és kabrió is. Merem állítani, hogy formája még ma is szemet gyönyörködtetőbb, mint egy-két új fejlesztés.

A 206-os pedig nemcsak szép, hanem egyenesen gyönyörű, valóban újat alkottak tervezői. Sajnos a kisebb-nagyobb minőségi hibák kiküszöbölésére nem mindig fordítottak kellő figyelmet, de a formájával így is sikerült eladni. A legszembeötlőbb talán az egy darab kőből faragott érzés volt. A keménység és szilárdság azonban inkább a műanyagokat jellemezte, semmint a kasztni merevségét. Egy-két év után csörgött-zörgött, de ezt fogjuk a magyar utak állapotára. Ebből is volt 3 és 5 ajtós, sőt SW, azaz kombi is. Gyártottak GTI-t és RC-t, de Peugeot-ék feltalálták kicsiben a keménytetős kabriót, a CC-t. A 206-ot is vették, mint a cukrot. Több mint ötmillió eladott darab után döntött úgy a francia vezetőség, hogy márpedig most megint nagyot dobunk, új kisautó kell!

Kínai cicaszemek

És jött a 207-es. A kb. 70 cm-es, elhúzott kínai cicaszemektől és a "hammbekaplak" harcsaszájtól nekem kicsit csömöröm van, de mindenki döntse el maga, tetszik vagy sem. Kívülről egyszerre hajaz a 206, 307 és 407 modellekre. Az is eszembe jutott, ahogy egy parkban ülve nézegettem, emésztettem a formáját, hogy az Indiában forgatott, egyébként jópofa 206-os, elefántos reklámnál támadt az ötlet. A fáni ráült a 206-osra, annak meg elöl-hátul kidülledtek és elnyúltak a szemei, a tető pedig nem bírta a terhelést, és kipasszírozta a sárvédőket oldalra. Ezt a részt gyorsan ki is vágták a kisfilmből, nehogy a konkurencia meglássa, és így lett az "optikai tuningos" 206-osból a 207-es. Mindenesetre elismerésre méltóan léptek túl, ugyanakkor folytatták az előd formavilágát. A 207 enyhén egyénieskedő, kellemes látvány.

Belül sem adták alább a formatervezők a kellemesnél. Itt is fel lehet fedezni a 307-es vonásait, a 206-ost azonban hiába keressük. Mintha kötelező lett volna a régi fejlesztőket kihagyni a munkából, annyira kevés az egyezés az őssel. A műszerfal felső része pihe-puha műanyagból van, pedig inkább ezen kellett volna spórolni, nem a többi burkolat minőségén. Azt azonban sosem fogom megérteni, - és ez nemcsak a Peugeot sajátja -, hogy a mai, NCAP-s, sokcsillagos tesztes autógyártásban miért a műszerfal tetejére rakják a habos műanyagot és miért nem a bent ülők köré. Hogy térdecskéjüket ne betonkemény műanyagnak verjék, például. Az emberfia nem simogatja naphosszat a műszerfal tetejét, annál többször könyökölne rendes anyagra, nyomna normális gombokat! Na mindegy, innen a klaviatúra mögül ezen lehetetlen változtatni. Szóval a Trendyben van puha műszerfaltető és kész.

Forrás: [origo]

207-es képrengeteg: teszt > menetpróba > bemutató

Amúgy a beltér láttán is meghasonultam. Csinos, csinos, csak hozzáérni ne kelljen. A középkonzolon körbefutó kályhaezüsttel festett keret meg nem igen illeszkedik. A tűrhetően szóló rádió kormány-vezérlője is megérne egy misét.

Márpedig ez innen ki fog jönni

Az ajtó kisautós puffanásába keveredik valami magasabb zörej is. Csapdosásra kevésbé bizalomgerjesztő, a törésteszteket nézve azonban nem lehet velük gond, sőt... Annál több problémát okozhat a könyöklő és az ajtóbehúzó. A könyöklő, hogy széltében tágítsa a teret, kifelé hajlik, így viszont hátratolt ülésnél lecsúszik a kéz róla. A behúzó pedig csupán 3 cm mély, így szinte csak az első ujjperc fér bele. Nagyobb, festett női körmök esetén szinte garantált a frissen ragasztott szarupótlék letörése. Az elektromos ablak mellett van aprópénz-tartó. Remek ötlet. Egy gumi- vagy filcdarabot beledobhattak volna, mert a lyukban ücsörgő százasnak pont olyan hangja van rossz úton, mint a turmixba rakott fémszíjas órának.

Különvélemény

Az autót szintén vezető Nógrádi kolléga álláspontját is tolmácsolom, amikor ezzel az 1.4-es benzinessel alulmotorizáltnak tartom a 207-est. És ez a 16 szelepes, erősebbik. Szeptembertől kapható a 75 lovas is... Nyomatékszegény. A váltó áttételezése sem a legszerencsésebb, 130-nál 4000-et mutat a fordulatszámmérő. A fogyasztást próbáltuk 8 liternél lejjebb küszködni, nem ment. A kormányt egy számmal nagyobbnak, a szervorásegítést túlzottnak találtuk. A futóművel és a fékkel viszont elégedettek voltunk. A váltó Peugeot-szinten jó, de ennél pontosabbat, határozottabbat szeretnénk. És nagyon zavart a középkonzol ezüstös keretének visszatükröződése. Különben kellemes, szerethető autó. A 206-osnál mindenképp tágasabb, jobb. Dízellel kéne. Rövidesen az 1.6 HDi-vel is randevúzunk. Vagy komolyabb benzines tetszene. Róla, róluk a következő keretesben. (Kántor)

Remélhetőleg egyedi hibáról van szó, de a könyöklőbe épített behúzó-elektromosablak-aprópénztartó műanyagja és az őt ölelő textilbetét valahogy nem csípte egymást. Persze tudom, hogy a tesztautók fokozott igénybevételnek vannak kitéve, de nem hiszem, hogy akár mi, akár más kollégák azzal szórakoznának, hogy körömmel kapargatják a fekete textilt "márpedig ez innen ki fog jönni" felkiáltással. Az is rejtély, hogy a nyitókart (szintén kályhaezüsttel futtatva), miért rakták az ajtó legtávolabbi zugába. Kétségtelen, a térérzetet növeli, viszont erőteljesen nyújtózni kell a szabadulásért.

Izomváltozatok

Novemberben érkezik a 207 GT - az 1.6 Turbo, 150 lóerős benzinmotor PSA-BMW fejlesztés. Jövőre jöhet a kétliteres csúcsverzió GTI-ként (vagy RC-ként). És már tesztelik a raliváltozatot is, a Super 2000-es kétliteres szívómotorja 280 lóerős. Bővebben >>

A hatalmas, hűthető kesztyűtartóban praktikus rekeszek állnak rendelkezésre - kicsit mondjuk nyikorog és zörög rossz úton az ajtaja. A műszerfal rajzolata szép, a pirosas megvilágítás pedig kifejezetten tetszetős. Egyedül takarítása lesz nehézkes, mert a kis alagutak mélyén terpeszkedő visszajelző lámpákat nem fedi plexi, így azokból a port csak fülpiszkával lehet majd kiebrudalni. A rádió kijelzője előtt üldögél az illatpatron. Jópofa, segítségével az állandóan az ölünkbe hulló és műszerfalt elcsúnyító egyéb szagosítókat kidobhatjuk. Csak ne kerülne 13 ezer forintba.

Forrás: [origo]

Megszokást nem igénylően logikusak a kezelőszervek, a fedélzeti számítógép pedig pont eleget tud. Nagy elektronikai hókuszpókusz nincs, könnyen hibához vezethető extrákat, mint a sötétedésre delejt kapó lámpákat, esőérzékelő stb., nem találunk, bár szinte minden divatos bigyó rendelhető. Van még okos ablaktörlő, ami megállásnál átvált szekvenciálisba, gyorsan reagáló rádió és négy irányban állítható kormány is. Az ülések kellően nagyok, oldaltartásuk is akad, anyaguk nem izzasztó, kellemes tapintású. Még 190 centis sofőr mögött üldögélni sem kényelmetlen, a hátsó ülés támlájának dőlése is jó, szélessége három főnek csak rövid távon, kettőnek hosszú útra is elég. Összességében kényelmes, ránézésre igényes, tapintásra kevésbé, fogdosással vagy anélkül is szép beltérben ülünk.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK