Ha önnek, bocsánat, Önnek az autó arra kell, hogy A-ból B-be elvigye, nem, akkor nem ezt kereste. Nőnek teccik lenni? Viszlát! Családi, hipermodern és gazdaságos társ kell? Viszlát! Okos, ügyes kis masinára vágyik főleg városba? Viszlát! Reprezentálósra, trendire? Viszlát! Na, kedves - és tehetős - többiek, íme a királyság. Amúgy mindenkinek melegen ajánlott a világ egyik legjobb autója - álmodozzunk együtt!

Diszkriminatív lettem volna? Hímsoviniszta? Elnézést. Csak hiába töröm itten az agyam, kérdezgettem körbe mindenfelé. Hogy láttunk-e valaha nőt. Mármint olyan autót vezetni, mint amilyen tesztünk főhőse, a Mitsubishi Lancer Evolution IX. És nem, még soha. Mindenesetre ha mégsem férfi volnál, tedd már meg lécci, hogy megírod (lehetőleg fotót is mellékelve) ide, és akkor általános elképedésünk és csodálatunk közepette javítjuk magunkat.

Ja, és igen, gondoltam, tegeződjünk. Remélem, senkit nem zavar. Csak, mert valahogy az az ember érzése rali-, gyorsasági és gyorsulási versenyek környékén ólálkodva, hogy senki nem magáz senkit. De várjál, elképzelem még ennek az utcai verzióját.

A helyszín legyen például a Budafoki út, az időpont péntek este, még épp sötétedés előtt. A lámpa piros. A balról érkező Evo is az. Jobbról kék STi (Subaru Impreza WRX STi). A Mitsubishiben két huszonéves srác. Nagy zene lehalkít. Napszemüveg felcsap. Kéz kilóg, fuksz megráz. Csikk elpöcköl. Hátul senki. Még. Most mennek értük. A csomagtartóban energiaitalos rekesz. Mélyláda. Irány Siófok. Ibiza messze van.

A Subaruban erős harmincas férfiú, mellette tinédzser kishölgyemény. Nem, nem a felesége. Már rég elvált. A gyerekek az asszonynál. Most élés van. Nagykanállal. Mindketten jó barnák. Napon mondjuk nem voltak egy ideje, minek. Izzaszt. A rádió nem megy, pilótánk a boxerre esküszik. Meg a tuningkipufogóra. Igaza is van. A hátsó ülésen és a csomagtartóban lengéscsillapítós dobozok, két gumi aranyfelnistül. És tessék. Aki kezdeményez: az evós.

- Jó estét!
- Maguknak is!
- STi, mi?
- Az. Evo?
- Úgy.
- Szép.
- Az ön Subaruja is...
- És gyors is. Hát a maguk Mitsubishije?
- Most, hogy kérdezi, bizony, szedi a lábát.
- Megmutatja?
- Mit?
- Hogy szedi.
- Tán ön ebben partner volna?
- Ha önök is úgy gondolják...
- Nem fog félni a kisasszony?
- De, ha túl sokat kell várnunk magukra a következő lámpánál...

És így tovább. Ugye, nem ez a való világ? Aha, nyilván az, amit a tévében látunk, meg az, hogy ilyenkor tizedmásodpercnyi méricskélés meg szemezés után félszavakból megértés, majd teljes erőből történő aszfalt- és kuplungszaggató ámokfutás, rossz esetben balesettel végződve, jóban pacsival, eszmecserével, bólogatós hümmögéssel, egymás agyondicsérésével, de azért az enyém jobb, és csá.

Forrás: [origo]

Tesztfotók > Képek a bemutatóról > Autósmozi: Evo IX a Ringen

Erről ennyit. Hol tartottunk? Hogy tegeződünk. És én azt mondom neked, ha sok a pénzed és jó kocsit akarsz, tényleg jót, vegyél Evót. Vagy STi-t. Ha a Subaru jön be inkább. Ha a boxer az etalon. Ha Solberg az isten, mert Mäkinen sajnos már kiszállt. De ez most nem Subaru-teszt. "Csak a másik" élő legenda ralidonor utcai versenygépe. Kell mondanom neked, aki képben vagy, hogy lesz még ütősebb a IX-esből? Biztos láttad már a kémfotókat a X-esről is.

Tudod, hogy négy egyéni és egy csapatvilágbajnoki címmel büszkélkedhet a Mitsu a WRC-ben - mondjuk a nagy sikerek idején a Lancer nem World Rally Car volt a World Rally Championshipben, "csak" A-s. Tommi azzal alázta a népeket. Mostanság meg gyárilag nincsenek jelen a háromgyémántosok, pusztán privátban néznek be néha. És az megvan, hogy Spiciék a hátralévő három magyar bajnoki futamon 2005-ös fejlesztésű Mitsubishi WRC-vel indulnak? Ez azért nagyon nem semmi... Kötelező a Veszprém-rali (július 21-22.), ott találkozunk!

Forrás: [origo]

Barátok közt

Volt már szerencséd Evóhoz? Vezetted már akármelyiket is? Ültél már benne, vittek? Komoly, nem? Hát még egy raliautó. Emlékszem, amikor Hideg Krisztián N-es gépében csapattunk a kaposvári éjszakában, erdőben, hóban, szöges gumikon... Félelmetes volt. Igen, Evo VI-os. A ralisták arra esküsznek. Persze a PCWRC-ben mindig a legújabbakkal nyomják... Van, ki ne tudná, hogy 1992-ben kezdődött a sikertörténet? Muszáj volt kidobni egy 2500-as szériát a homologizációhoz... A VI-os 1999-ben jött ki, a VIII-as már Super AYC-vel 2003-ban. Hogy mi is ez, arról később.

Előtte még arról, hogy a hazai bemutató a Hungaroringen maga volt a paradicsom a magunkfajta rendes autóbuziknak, ennél már csak egy keményebbet tudtam volna elképzelni: ralis menetpróba raliversenyzőkkel, "ralipályán". Akár murván is. Na ja, ott hamar leamortizálódott volna nem csak fék, kuplung meg gumi, mint Mogyoródon, de utána a flotta teljes újrafényezése is programpont lett volna, minimum.