A japán autók többsége külföldön készül

A japán autóipari vállalatok a 2005-06-os pénzügyi évben első ízben a történelemben több gépkocsit gyártottak külföldön, mint odahaza.

Az autóipari szakmai szervezet által hétfőn közzétett adatok szerint 2005 áprilisa és 2006 márciusa között 10, 929 millió autót gyártottak külföldön, 10,6 százalékkal többet, mint a megelőző évben, Japánban viszont 10,893 millió autót, ami 2,6 százalékkal múlja felül a megelőző év azonos időszakának teljesítményét.

A japán gyártók a lezárt pénzügyi évben leginkább Ázsiában (15,2 százalékos növekedés), Európában (9,5 százalék), Észak-Amerikában (5,0 százalék), Latin-Amerikában (18,6 százalék) és Afrikában (20,8 százalék) növeltek a gyártást.

A japánban gyártott gépkocsik kivitele 5,6 százalékkal 5,256 millió egységre növekedett. A legtöbb japán gyártó a lezárult üzleti évben rekorderedményeket ért el, de ezt - a pangó hazai piac mellett - csakis a külföldi autóeladások bővülésének köszönheti.

Az üzemanyagárak viszonylagos stabilitása  miatt főként az észak-amerikai paicon értek el eladási sikereket, ezzel is magyarázható , hogy a Toyota, a Nissan, a Honda, a Mitsubishi Motors és a Mazda fokozza észak-amerikai és kínai beruházási tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK