Motoros maraton huszonnégy órában

2006.08.08. 16:02

Idén második alkalommal rendezték meg a Szallerbeck Bikemaraton 24 órás motoros túraversenyt.

2006-ban második alkalommal gyűltek össze a motorosok, hogy teljesítsék a Szallerbeck Bikemaraton távjait. A szervezők a tavalyi, kitűnő, családias hangulatban lebonyolított esemény után az idén kétféle "hosszúságban" hirdették meg a versenyt.

A maraton távon indulók körülbelül 650 kilométer megtétele után értek célba Bózsván, a Zempléni-hegység egyik legszebb és legeldugottabb szegletében, a szlovák határ közelében, ahol vacsorával zárták a napot.

Ugyanitt tartották a hosszabb, körülbelül 1200 kilométeres, szupermaraton távon motorozó résztvevők kötelező egyórás pihenőjét is, amely után a csapatok újra a Szallerbeck bázisát vették célba, természetesen nem a legrövidebb úton.

A versenyzőknek a tavalyi meleg után az idén a többé-kevésbé kedvezőtlen időjárással kellett megküzdeniük, ám a mezőny egy része szerencsésen megúszta az esőt, és csak az utolsó pár szakaszon kellett megküzdenie a csúszós-sáros utakkal. Sajnos idén is akadt olyan csapat, amely baleset miatt feladni kényszerült a versenyt, ám remélhetőleg ők jövőre újra megpróbálják teljesíteni a kihívást.

Forrás: [origo]

A II. Szallerbeck Bikemaraton díjkiosztóján a kétféle távnak köszönhetően a tavalyinál jóval több versenyző vehetett át díjat. Különdíjjal jutalmazták a szervezők például a legtöbb kilométert motorozó csapatot, amely ugyan körülbelül száz kilométerrel többet gurult a referencia távnál, mégis beérkezett a célba. Mivel a 24 órás versenyek igen nagy kihívást jelentenek, mindenképp értékelendő, hogy a csapat nem adta fel a küzdelmet.

Forrás: [origo]

Különdíjban részesült egy női motoros is, aki ugyan nem vezetett, ám egy Suzuki chopper hátsó ülésén, nem túl fejedelmi körülmények között teljesítette a túra teljes távját. Szintén különdíjjal jutalmazták a csonka csapatot is, amely a kiírásban szereplő három tag helyett két motorossal vágott neki a szupermaraton távnak. Kettejük közül csak az egyik tag ért célba, majdnem hibátlanul teljesítve a kihívást. Jutalmat azért érdemelt, mert megtett kilométerei alapján a második helyen végzett volna.

A verseny rendkívül szoros volt, ezt jelzi, hogy a szupermaraton távon az első három helyezett csak néhány kilométer eltéréssel zárta a megmérettetést, és a jutalmazott első öt csapat is körülbelül harminc kilométeres különbségen belül ért célba.

Forrás: [origo]

A II. Szallerbeck Bikemaratonon a támogatóknak köszönhetően igen színvonalas nyereményekben részesülhetett a maraton és a szupermaraton táv első három helyezett csapata. Az ajándékok között Bering nyári és egész szezonos dzsekik, Metzeler gumiszettek, Diadora motoros csizmák, a maraton logójával díszített, egyedi festésű Shark bukósisakok, sapkák, pólók, és természetesen kupák és oklevelek várták a célba érkező versenyzőket.

Forrás: [origo]

A szupermaraton első helyezett csapatának minden tagja a Garmin jóvoltából egy-egy GPS készüléket kapott, Magyarország térképpel. Jutott díj a negyedik, valamint az ötödik helyezetteknek is mindkét táv értékelése során, így a nevezett körülbelül huszonhat csapatból a többség valamilyen ajándékkal távozhatott.

Forrás: [origo]

Aki végigmotorozott már egy 24 órás versenyt, az tisztában van vele, hogy mennyire erőt próbáló feladat a táv pontos teljesítése, és egyáltalán a célba érkezés. Talán még gondosabb felkészülést igényel a versenyen való fizikai helytállás, illetve az 1200 kilométer balesetmentes megtételéhez szükséges szellemi koncentráció is. A verseny talán legnehezebb része az éjszaka, illetve a hajnal, amikor az úton bóklászó vadak, a sötétség és a fáradtság nehezíti az előrejutást. Ilyenkor csak az erős koncentráció, a rendszeres folyadék- és energiapótlás, és az éjszakai hideg elleni hatékony védekezés segíthet túljutni azon a bizonyos holtponton, és az egyre szaporodó fáradtsághullámokon.

Fotó: Trost Ádám

A hajnal azután kedvező időjárás esetén páratlan élménnyel jutalmazza meg a versenyzőket, és a négy óra körül derengeni kezdő égbolt fél hat táján a felkelő napnak köszönhetően narancs, lila és a kék különböző árnyalataiban pompázik. Az éggel látványos kontrasztot alkotnak a harsányzöld erdők, az utolsó virágait bontogató napraforgómezők és az érett kalászokkal bólogató búzaföldek. A hajnali táj a percről percre melegedő levegőbe leheli az éjjel lecsapódó párát, és sejtelmes ködbe burkolózik, mintha csak lustán a másik oldalára fordulva fejére húzná takaróját.

Forrás: [origo]

Ez a hangulat a tájon átmotorozó versenyzőkre is átragad, ilyenkor könnyű megfeledkezni a fáradtságról, a még leküzdendő kilométerekről, és talán barátságosabban duruzsol a versenyzők alatt a motor, kevésbé fájnak az úthibák, és a koncentráció is könnyebb a nappali világosságban.

A délelőtti éles fény azután újabb megpróbáltatás elé állítja a résztvevőket, előkerülnek a napszemüvegek, és jut idő egy benzinkúton elfogyasztott forró kávéra is. A fáradtságon túl a versenyzőknek vasárnap délelőtt az egész hétvégén lábát lógató esővel is meg kellett küzdeniük, persze attól függően, hogy a mezőny melyik részén motoroztak.

Forrás: [origo]

A célba érkezés, a forró leves és a lekváros fánk, és természetesen a díjkiosztó azonban mindenkivel feledtette a verseny nehézségét, és a kiesők is remélhetőleg szívesen emlékeznek majd vissza, hogy a Cserhát, a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység legszebb, és talán korábban sohasem látott útjain motorozhattak.

A II. Szallerbeck Bikemaraton honlapján hamarosan elérhetőek lesznek a versenyen készült fotók, és további információk.

Smidt Éva

KAPCSOLÓDÓ CIKK