Olvasóink szerint a Ford egyik nagy klasszikusa, a Mustang alapjaira épített Shelby GT500 a legszexisebb autó a hatvanas évekből, de jó eredményt ért még el a Porsche 911 és az Aston Martin számos modellje is.

A világ talán egyik legnépszerűbb angol autós magazinja, a Top Gear nemrégiben felmérést készített arról, hogy olvasói mely modelleket tartják a legszexibbnek. A szavazásukat érdekes módon a Fiat pöttöm 500-as modellje nyerte, olyan típusokat utasítva maga mögé, mint a Porsche 911 vagy a Chevrolet Camaro.

A meglepő eredményen felbuzdulva mi is kikértük olvasóink véleményét, és elégedetten tapasztaltuk, hogy egy szintén klasszikussá vált autó nyert a hatvanas évekből. De ez már végre az aszfaltszaggatók népes táborából került ki. A legtöbb jelölést a Ford Mustang alapjaira épített Shelby GT500 kapta, de szintén szexi autónak tartották az új Mustang tuningolásából született GT-t is.

Második helyen a Porsche 911 végzett évjárat jelölése nélkül, ami valahol érthető is, hiszen az alapkoncepció és a forma szinte alig változott az évtizedek alatt, mégis a világ egyik legjobb sportautójáról van szó.

Szintén jól szerepeltek az Aston Martin modelljei, az angol sportautó-márkát gyakorlatilag kilőtték: jelölést kapott a DB4, DB5, DB7, DB9, DBS a Rapide és a Vanquish is. Az angol klasszikusok közül szavazatot kapott még a Jaguar E-Type és az XJ is.

Az amerikai izomautók közül többen írták szexi autónak a régi és az új Chevrolet Camarót, a Pontiac Firebirdöt, a Pontiac GTO-t és a gonosz formájú Dodge Vipert. Érdekes módon az Alfa Romeo mindössze egy típusa, a 159-es kapott szavazatot, az olasz autók becsületét leginkább a Maserati mentette meg, mert a Biturbót és a Quattroportét többen is bevették szexiautó-listájukba, utóbbi a harmadik helyig jutott.

Olasz autóknál maradva, egy-egy szavazattal zárt a Fiat Punto és Stilo is, ám érdekes módon a Top Gear befutója, az 500-as egy jelölést sem kapott olvasóinktól. A Ferrai hozta ugyan a formáját, ám a szavazatok szórása miatt "csak" a Testarossa, illetve az F40 fért be a tíz legszexisebb közé.

Német vonalon a BMW szépen szerepelt a 7-es sorozatával, de szexinek bizonyult még az új M6-os és az M3-as is (E46), amely holtversenybe került a Chevy Camaróval a negyedik helyen. A Mercedesnek a CLS és az SL szériája (kortalanul) került még be a szexi autók közé, ám az első tízbe egy csillagos modell sem fért be.

Örömteli volt látni, hogy szavazatot kapott a Skoda két nagyszerű modellje, az S100-as és a Felicia is, persze nem a jelenlegi, hanem a hatvanas évek egyik álomautója. Szintén egyfajta nosztalgiába oltott romantika bontakozik ki a Trabant kombi jelölésén, a VW bogár és a Citroën kacsa esetében már némileg tisztább a kép. A Citroënnek egyébként két másik modelljét is jelölték, a DS-t, illetve a BX-et.

A japán márkák viszonylag szerényen szerepeltek, kapott ugyan pár jelölést a Honda S2000 és az NSX, de az első tíztől messze elmaradtak, akárcsak a Toyota Supra, a Celica, a Mitsubishi EVO és a '97-től gyártott Galant. Egyedüli kivétel a Mazda MX-5 első generációja volt, amely egyedüli japánként a 8. helyig jutott.

Az olvasóink által 10 legszexibbnek tartott autó:

1. Ford Mustang Shelby GT500
2. Porsche 911
3. Maserati Quattroporte
4. Lamborghini Murcielago
5. Aston Martin Vanquish
6. Chevrolet Camaro, BMW M3 (holtverseny)
7. Dodge Viper
8. Mazda MX-5 (a bukólámpás széria)
9. Ferrari Testarossa
10. Ferrari F40