Milyen a KRESZ-vizsga? Hogy teszik le azok, akik nem beszélik a nyelvet? Lehetséges-e hibapont nélkül megcsinálni? Mindent a jogsiszerzésről, második rész.

Emlékeztetőül: van egy beépített emberünk. Nőnemű, szőke (hajú), budapesti, májusban lett 20 éves, és kitalálta, hogy neki bizony most azonnal jogsi kell. Ő az, aki segít nekünk abban, hogy végigkövethessük a jogsiszerzés egész folyamatát, az első részben az iskolaválasztás, árak és a vizsgamenetrend mellett főleg általánosságokról esett szó. Reakcióból soktucatnyi érkezett, ígérjük, a későbbiekben mindenről szó lesz, egy-két kérdésre viszont ezúton is megadnánk a választ. De előbb beszéljen a főszereplő.

"A KRESZ-tanfolyam második hetében szinte csak próbateszteket töltöttünk ki. Volt olyan nap, amikor négyet is, ezeket nem számítógépen, hanem a régi rend szerint papíron ikszelgettük, kivéve az utolsó napot, amikor a negyedik kerületi vizsgaközpontban a modern rendszert is kipróbáltuk. Ami a saját eredményeimet illeti, a szórás nagy volt, akadt két-három, de ugyanígy tíz hibapontos is. Az oktatás szerdán ért véget, eredetileg ugye úgy volt, hogy csütörtök-pénteken a vizsga is meglesz, de időpontot végül csak erre a hétre sikerült kapni. A Balatonról kellett feljönnünk, csak ezért, dehát valamit valamiért."

"Helyszín a XI. kerületi Petzvál József utca. Kisebb méretű, fehér, szinte jelentéktelen téglahalmaz, valami félelmetesebbre számítottam. A "B" épületben van a vizsga, ahol két terem található, az egyikben folyik a magyarul nem beszélők vizsgáztatása; ezt onnan gondolom különben, hogy a vizsgám napján fél tucat távol-keleti fiatal üldögél az első terem ajtaja előtt. Náluk nincs számítógép, tolmáccsal, szóban vizsgázhatnak, mert óránként csak ketten mennek be. A mi szobánkba csak a vizsgabiztos szólításásra lehet belépni, ott a másik biztos fogad, aki ellenőrzi a személyi igazolványt. A gépek előre be vannak állítva, leüléskor már ott szerepel az érintőképernyős monitoron az összes adatom."

"Körülbelül húszan lehetünk a teremben, van, aki más kategóriából vizsgázik, s van, aki repetázni jött, a csoport felét azonban tanfolyamos társaim teszik ki. Megjelenik egy fiatal srác is, az utolsó pillanatban jutott eszébe, hogy jönnie kell, már harmadjára próbálkozik. Két perccel a vizsga kezdete előtt még a kölcsönkapott KRESZ-könyvet lapozgatja, őrületbe kergetve a váróteremben izguló szerencsétleneket (köztük engem is) a roppant bugyuta kérdéseivel. Bár nem tudom, milyen eredménnyel zárult a vizsgája, remélem, hogy nem lett meg a 65 pontja... Ebben semmi rosszindulat nincs, pusztán a többi járművezetőt lenne szerencsés megóvni az ilyen típusú tanuló vezetőktől."

Apropó, pontok: az előző részben ugyan volt már szó róla, de nem árt az ismétlés. Tehát maximum 75 pont érhető el, a sikeres vizsgához maximum tízet lehet veszíteni. A kérdések minden témát felölelnek, ami a tesztkönyvben megtalálható, de itt a számítógép dobja őket véletlenszerűen a vizsgázók elé. 55 kérdés van, ebből tíz képes három pontért, minden egyes válaszra egy perc áll rendelkezésre. Visszalépés nincs, a bökés után változtatásra már nincs lehetőség. A gép visszaszámol, hogy senki ne fusson ki az időből.

"Úgy érzem, szerencsém volt. Könnyű egypontos kérdések követték egymást, például: Milyen öltözéket viseljünk télen a vezetéshez?; Kell-e indexelni irányváltoztatás nélküli kikerülés esetén?; Mi lehet az oka, ha a kuplung benyomás után visszaugrik?; stb. A képes kérdéseknél is a könnyebb 'van-e elsőbbségadási kötelezettsége' típusú kérdések követték egymást, illetve az egyik nagy kedvenc, 'a rendőri karjelzés' is előkerült. Az egyik kérdésnél mázlim volt, már 53 másodperce gondolkodtam a helyes áthaladási sorrenden (a másik kedvenc, a villamos zavart össze), mikor végül is női megérzésemre hallgatva megjelöltem a végül helyesnek bizonyult választ. Egy kicsit izgultam, hogy remegő ujjaimmal képes leszek-e a helyes gombot megnyomni a képernyőn, s a biztonság kedvéért a kérdéseket és válaszokat is többször olvastam el. Végül sikerült. És hogy hány pontom lett? 75. Komolyan."

"A vizsgabiztosok kedvesen gratuláltak az eredményemhez. Ők egyébként a vizsga folyamán az összes vizsgázót online figyelik, tudják, ki, mikor, melyik kérdésnél tart. Amint valaki befejezi a tesztet, egyikük odamegy hozzá, s a másik biztoshoz kíséri, aki a sikeres vizsga után odaadja a tanulónak a fényképes vizsgalapját. Később ezzel kell részt venni a további megmérettetéseken, s ezen kiskönyv alapján adják majd ki a jogosítványt is az okmányirodában."

Négyből egy vizsga tehát pipa, de nem mindenki olyan szerencsés, mint beépített tanulónk. Két lehetőség van, ha nem sikerül a KRESZ: egyes autósiskolák kérik, hogy a tanuló rajtuk keresztül egyeztessen új időpontot, de erre van lehetőség helyben is, ahol a vizsgadíj újbóli befizetése után már mondják is, mikor lehet újra jönni. Többen kérdezték, hogy a sikeres vizsga meddig érvényes, nos, pontosan két évig, ha ez letelik, ismételni kell. Jó tudni viszont, hogy a tanfolyam ilyenkor már nem kötelező, csak időpontot kell egyeztetni, s a sikeres teszt újabb két évvel meghosszabbítja az érvényességet.

Olyan kérdést is kaptunk, hogy mi a teendő akkor, ha valaki vidéken vágott bele a jogsiszerzésbe, de időközben felköltözött a fővárosba, s itt szeretné letenni az utolsó vizsgát. Ilyenkor be kell menni a régi iskolába, kikérni az adatlapot (ez esetenként járhat szerződésfelbontási díjjal is, hallottunk 25 ezer forintosról is...), majd ezzel elmenni a választott újhoz, amely a tanulót aztán bejelenti a Közlekedési Főfelügyelethez.

Beépített tanulónk továbbra is várja leveleiket, ezeket küldjék ide! Érdekes, vicces történeteikkel se kíméljenek, egyet lapozva néhány eddig érkezett küldeményre lelnek.

Koncz Dávid